Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.11.2018 03:55

Na počesť ukončenia prvej svetovej vojny zasadili Strom pokoja


Strom pokoja na Vojenskom cintoríne na Bôriku


Dnes, dva dni pred oslavami stého výročia ukončenia 1. svetovej vojny, zasadili v Žiline pamätný Strom pokoja. Bude rásť na symbolickom mieste – na Vojenskom cintoríne na Bôriku, na mieste, kde sú pochovaní vojaci, ktorí padli v boji za mier.


Strom slávnostne zasadil žilinský viceprimátor Patrik Groma spolu s autorom projektu Marekom Sobolom. Ide pritom už o piaty strom, ktorý má symbolizovať útrapy vojnového konfliktu. Prvý vysadili na východnom Slovensku, ďalší na Kysuciach, ostatné rastú v ruskom Petrohrade či poľskom Jangrote. Autorom tejto myšlienky je krajinný architekt Marek Sobola, ktorého starý otec bojoval vo vojne a podobne ako stovky ďalších sa nikdy nevrátil domov. Stromy pokoja sú teda akýmisi živými pamätníkmi všetkých vojakov, ktorí sa už nikdy nevrátili do svojich domovov a ležia na neznámych miestach. Postupne ich vysadia aj v ďalších slovenských lokalitách či v Rakúsku. Ambíciou projektu je dostať Strom pokoja v nasledujúcich štyroch rokoch na všetky kontinenty sveta.

Autor: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2018
Pochod k zvonici má verejnosti priblížiť vojnové miesta i udalosti
Turistický pochod k zvonici na bojisku prvej svetovej vojny na vrchu Skory nad obcou Hostovice v Sninskom okrese má za cieľ spopularizovať toto miesto a zároveň verejnosti priblížiť jeho históriu. Pre TASR to uviedol Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy.
viac
02.11.2018
Pozvánka na filatelistickú výstavu
Mesto Žilina vás pozýva na „Príležitostnú výstavu k 100. výročiu ukončenia 1. svetovej vojny“ a uvedenie príležitostnej poštovej známky. Vernisáž sa uskutoční v pondelok 5. novembra 2018 o 16.00 hod. na Radnici mesta Žilina.
viac
10.11.2018
Dejiny i umenie. Dve jedinečné výstavy pod jednou strechou
V priestoroch žilinskej radnice momentálne prebiehajú dve unikátne výstavy. Na prízemí je nainštalovaná Príležitostná výstava k 100. výročiu ukončenia 1. svetovej vojny. Je venovaná na pamiatku mužom, chlapcom a všetkým tým, ktorí sa nevrátili z vojny.
viac
13.11.2019
Na vojnovom cintoríne v Trenčíne-Zábraní si uctili obete prvej svetovej vojny
Vojnový cintorín z 1. svetovej vojny v Trenčíne – Zábraní bol v tomto roku vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Na tomto mieste si pripomenuli obete vojnového konfliktu všetky vekové skupiny, zástupcovia ozbrojených síl SR i významní hostia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %