Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
28.11.2022 07:45

Na Hlavnom i Hviezdoslavovom námestí sa oficiálne začnali vianočné trhy


Snímka zdroj: (tasr).


Rozsvietením vianočného stromčeka sa v piatok podvečer na Hlavnom námestí v Bratislave oficiálne začali tohtoročné vianočné trhy, ktoré sa do hlavného mesta vracajú po dvojročnej pandemickej prestávke.


Vianočné trhy na Hlavnom námestí spolu s pripraveným programom na Františkánskom námestí, vždy od štvrtka do nedele, potrvajú do 22. decembra.

"Po dvojročnej prestávke tu máme opäť obľúbený Vianočný hlavný trh s množstvom programu. Trhy budú opäť ekologické s vratnými pohármi, kompostovateľným riadom a zodpovedným triedením," poznamenal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Vianočnú atmosféru doplní opäť vianočný stromček s betlehemom v podbrání Primaciálneho paláca či Vianočný les, tentoraz na Primaciálnom námestí. Tieto stromčeky vlastnými dekoráciami z prírodných materiálov ozdobili deti z bratislavských umeleckých i špeciálnych základných škôl.

Počas predvianočného obdobia sú pripravené aj prehliadky mestom pre ľudí so sluchovým postihnutím. Podujatie bude mať tiež charitatívny rozmer.

Vianočný stromček sa v piatok podvečer rozsvietil aj na Hviezdoslavovom námestí, kde vianočné trhy otvorila mestská časť Staré Mesto. Nechýbal ani tradičný adventný veniec, ktorého sviece budú rozsvecovať počas predvianočných týždňov.

Vianočné trhy sa vracajú napríklad aj do mestskej časti Petržalka. Rozsvietením vianočného stromčeka na Námestí republiky sa oficiálne začali v nedeľu (27. 11.). Potrvajú do 22. decembra a okrem tradičných stánkov je pre návštevníkov pripravený kultúrno-hudobný program či pomoc tým, ktorí ju potrebujú.

Advent neobíde ani mestskú časť Karlova Ves, začal sa v nedeľu na pešej zóne Pribišova a na Námestí sv. Františka. Počas víkendu sa zároveň rozžiarili aj ďalšie vianočné osvetlenie z úsporných LED žiaroviek. Svietiť bude do 8. januára 2023.

Adventný program pripravila aj mestská časť Ružinov. Chýbať nebude napríklad adventný veniec pred Domom kultúry (DK) Ružinov, ktorého prvú sviecu zapálili 27. novembra. Súčasťou adventného program bude napríklad aj Prievozský adventný trh, ktorý prvýkrát otvorí brány historického Csákyho záhradníctva.

Vianočné trhy pripravuje tento rok aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Konať sa budú 1. decembra na parkovisku pred budovou Úradu BSK na Sabinovskej ulici. "Na podujatí sa odprezentuje viac ako desať našich stredných odborných škôl, ktorých výrobky odzrkadlia to, akí sú šikovní a nápadití, ale aj ľudský rozmer. Pomoc iným," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba. Pridajú sa aj domovy sociálnych služieb. Výťažok z predaja poputuje tým, ktorí to najviac potrebujú.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2018
Otvorenie mestských vianočných trhov a rozsvietenie vianočného stromčeka už tent
V piatok 23. novembra hlavné mesto otvorí tohtoročné Vianočné trhy na Hlavnom a Františkánskom námestí. Súčasťou otváracieho ceremoniálu bude rozsvietenie vianočného stromčeka na Hlavnom námestí o 17:00 h, ktorým je 14-metrový smrek pichľavý.
viac
06.11.2021
Vianočné trhy na Hlavnom námestí sa začnú v piatok 26. novembra
Tohtoročné vianočné trhy na Hlavnom námestí mesto Bratislava otvorí v piatok 26. novembra. Vstup na Vianočný hlavný trh bude podľa aktuálneho nastavenia COVID semaforu v čase spustenia trhov, buď v režime plne očkovaní alebo OTP.
viac
25.10.2022
Do hlavného mesta sa tento rok vrátia tradičné vianočné trhy
Do Bratislavy sa tento rok po pandemickej prestávke opäť vrátia tradičné vianočné trhy. Konať sa majú od 24. novembra do 22. decembra na Hlavnom a Františkánskom námestí. Informuje o tom Bratislavská organizácia cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board (BTB) na webovej stránke.
viac
02.11.2022
Na Hlavnom námestí už stojí 12-metrový vianočný stromček
Na Hlavnom námestí v Bratislave už stojí vianočný stromček. Je to 40 rokov starý, 12 metrov vysoký smrek pichľavý.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %