Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.02.2023 11:40

Na Bojnický zámok sa vrátia strašidlá, ponúknu príbeh z konca 19. storočia


Bojnický zámok.


Prvý ročník podujatia Strašidelný zámok, ktoré pripravuje Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice, ponúkne príbeh z konca 19. storočia z doby prestavby hradu na romantické sídlo pod vedením posledného šľachtického majiteľa grófa Jána Františka Pálffyho.


Pod námet, scenár a réžiu sa podpísal Vojtech Bartko, ktorý už v minulosti pripravil viacero ročníkov Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel i ďalších podujatí. "Zámok má naozaj krásnu, dlhú a pestrú históriu, stále sa tak dá z nej čerpať. Záleží na tom, ako to človek pojme a čo všetko dokáže nakombinovať," načrtol Bartko.

Herci sa podľa neho teraz prenesú na koniec 19. storočia, veľmi čarovné obdobie sklonku romantizmu a romantických chvíľ nielen v láske, ale aj v smrti, pretože viktoriánska doba bola známa tým, že sa ľudia líčili dobiela. Bartko spomenul, že pojem cholerového obdobia bol vtedy veľmi príťažlivý, pričom počas neho vznikali rôzne strašidelné romány ako Drakula. "Trochu však načrieme aj do reálií, ktoré sa udiali. To znamená rok 1888, keď sa začala prestavba hradu na romantický zámok. Udiali sa i také veci, že horeli strechy domov na námestí, ľudia umierali na pozostatky nejakých chorôb. Skombinujeme to nešťastie a hlavne otázky, prečo sa nám to deje, do jedného konceptu a v tomto momente začnú ožívať rôzne bytosti," priblížil Bartko.

Hercov na podujatie vybrali už začiatkom februára, koncept nastavil režisér na 80 účinkujúcich. So skúšaním začnú už koncom tohto mesiaca. Návštevníkov čaká opäť strašenie, smiech i hudba. "Nebude to typické spievanie, ako sme boli zvyknutí, muzikálovú linku trochu odložíme. Ale ideme viac strašiť a mátať," avizoval režisér.

Strašidlá na Bojnický zámok podľa neho určite patria. "Zámok nie je len nádherná, ale veľmi stará stavba. Za 1000 rokov, čo stojí na tomto mieste, prešla táto budova, ktorá sa menila, rukami mnohých ľudí a hlavne veľa ľudí v nej žilo, narodilo sa a umieralo, a to všetko sa odtlačilo do jej múrov," dodal.

Premiérový ročník Strašidelného zámku ponesie názov 1888. Podujatie sa uskutoční v termínoch od 28. apríla do 1. mája a od 5. do 8. mája.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2016
V mestskej časti Matejovce budú po prvý raz Scholtzove dni
Mesto Poprad sa po oživení mestských častí Spišská Sobota a Kvetnica rozhodlo priniesť kultúru aj do Matejoviec. Po prvý raz sa tu od piatka 9. septembra do nedele 11. septembra uskutočnia Scholtzove dni spojené so športovým podujatím.
viac
25.05.2019
Na Bojnickom zámku vystavili kópiu Turínskeho plátna, je prvý raz na Slovensku
Slovenské národné (SNM)- Múzeum Bojnice sprístupnilo v priestoroch zámockej kaplnky kópiu Turínskeho plátna. Do expozície mu ju zapožičal súkromný zberateľ z Českej republiky. Exponát má byť jedinou hodnovernou kópiou Turínskeho plátna na svete a na Slovensku ho vystavujú po prvý raz.
viac
03.01.2023
Na Bojnický zámok sa vrátia strašidlá, múzeum vyhlásilo autorskú súťaž
Slovenské národné múzeum (SNM)- Múzeum Bojnice pripravuje podujatie, ktorým na Bojnický zámok prinavráti duchov a strašidlá. Na zabezpečenie prvého ročníka Strašidelného zámku vyhlásilo autorskú súťaž.
viac
27.04.2023
Turistickú sezónu v SNM-Múzeu Bojnice otvorí podujatie Strašidelný zámok
Hlavnú turistickú sezónu v Slovenskom národnom múzeu (SNM) - Múzeu Bojnice otvorí už tento týždeň Strašidelný zámok. Premiérový ročník podujatia ponesie podtitul 1888 a reflektovať bude práve na tento rok, keď započala prestavba hradu na romantický zámok i zhoreli strechy domov na námestí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %