Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.12.2019 11:50

MŽP plánuje spustiť mobilnú aplikáciu na kontrolu nelegálnej ťažby v NP


Na snímke sprava podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos a riaditeľ Inštitútu environmentálnej politiky Milan Haluš počas tlačovej konferencie k odštartovaniu prác na zefektívňovaní odhaľovania nelegálnych výrubov v národných parkoch. FOTO TASR – Dano Veselský.


Ministerstvo životného prostredia SR chce spustiť mobilnú aplikáciu, vďaka ktorej budú môcť ľudia nahlasovať nelegálny výrub či prepravu dreva v národných parkoch.


Na tlačovej konferencii o tom informoval podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).       

Aplikácia by sa mala najprv venovať neplánovanej ťažbe, ktorá sa vykonáva pri veterných alebo podkôrnikových kalamitách. Cieľom rezortu je stransparentniť náhodnú ťažbu v národných parkoch. "Chceme umožniť verejnosti priamo v teréne v reálnom čase skontrolovať, či ide o povolenú, legálnu ťažbu alebo je tu podozrenie z nelegálnej činnosti," uviedol Sólymos. Návštevníci národného parku by si mali túto aplikáciu stiahnuť priamo do mobilu a v prípade, že narazia na ťažbu v NP, odošlú informáciu cez GPS. Obratom im aplikácia povie, či ide o legálnu ťažbu alebo nie a kto ťažbu vykonáva, vysvetlil postup šéf envirorezortu. Ak nebude ťažba legálna, posunie informáciu napríklad Slovenskej inšpekcii životného prostredia alebo správe národného parku.       

"Aplikácia zefektívni prácu ochranárov aj enviropolície, nakoľko sa budú môcť venovať takýmto podozrivým ťažbám veľmi rýchlo," povedal Sólymos.       

Podobný systém zaviedlo aj Rumunsko či Bulharsko. Riaditeľ Inštitútu environmentálnej politiky Martin Haluš hovorí, že rumunská aplikácia po troch mesiacoch od fungovania zaznamenala 30-percentný nárast zaregistrovaných oficiálnych prepravných dokladov. "Nelegálna činnosť v Rumunsku klesla v tomto smere o viac ako 50 percent," podotkol Haluš.       

Pripomína, že aplikáciu chcú na začiatok spustiť len v národných parkoch, pretože údaje o týchto lesoch má ministerstvo k dispozícii. Táto minimalistická verzia aplikácie by mala podľa Haluša byť financovaná zo zdrojov ministerstva.       

"Slovensko takýto systém potrebuje ako soľ," poznamenal minister. Odštartovanie prác na mobilnej aplikácii má podľa neho súvisieť s novelou zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá zvyšuje ochranu národných parkov, zakazuje v nich plošné výruby a posilňuje aj pozíciu ochranárov pri náhodnej ťažbe.       

Minister verí, že ak sa celý proces rozbehne, aplikácia by mala začať fungovať do konca budúceho roka.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2020
Zonácia je výzvou na usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov
Pri zonácii národných parkov je podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja veľkou výzvou usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov územia.
viac
03.11.2020
S-O-S podporuje reformu ochrany prírody aj presun pozemkov pod ŠOP
Slovenský ochranársky snem (S-O-S) podporuje zámer reformy Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Víta aj iniciatívu envirorezortu, aby pozemky v chránených územiach, ktoré sú v správe štátnych Lesov SR, prešli pod ŠOP. Informovali o tom Mikuláš Huba a Gabriela Kalašová z S-O-S.
viac
02.03.2021
Odmietame vývoj, v ktorom sa slovenský vidiek postupne stáva skanzenom!
Slovenská lesnícka komora so znepokojením pozoruje sociálne dopady uplatňovania novely zákona o ochrane prírody a krajiny na vidiecke obyvateľstvo najmä v horských a podhorských oblastiach Slovenska.
viac
24.09.2022
Čisté Slovensko: cez víkend upracme všetky národné parky
Posledný septembrový víkend sa spojilo všetkých deväť národných parkov v rámci iniciatívy MŽP SR - Čisté Slovensko, aby sa na záver turistickej sezóny vyčistila príroda od voľne pohodeného odpadu. Upratovanie prírody sa bude konať od piatku 23. septembra až do nedele 25. septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %