Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
25.03.2020 03:30

MŠVVaŠ pripravilo stránku určenú na komunikáciu počas prerušeného vyučovania


www.ucimenadialku.sk


Počas prerušeného vyučovania na školách a prerušenej prezenčnej výučby na vysokých školách v čase epidémie nového koronavírusu vznikla nová internetová stránka www.ucimenadialku.sk.


Ako uviedol v stredu počas tlačovej konferencie minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), stránku pripravil rezort školstva v spolupráci s viacerými mimovládnymi organizáciami.

„Viem, že vyučovanie v škole nenahradíme úplne. Ale verím, že tento portál pomôže mnohým učiteľom v ich práci a k žiakom dostane interaktívne a zaujímavé vzdelávacie materiály. Ide o spoločné úsilie viacerých aktérov v školstve. Veľmi ma teší, že sme dokázali portál v krátkom čase vytvoriť, naplniť ho kvalitným obsahom a dokonca to nestálo nič,” povedal Gröhling. Webovú stránku spustili v stredu ráno a podľa ministra návštevnosť je od rána "enormná". Ako doplnil, najdôležitejšou časťou na portáli sú materiály na digitálne vzdelávanie. „Portál vznikol z vlastnej iniciatívy a nestál nás nič,” povedal minister.

Cieľom webovej stránky je pomôcť pedagogickým a odborným zamestnancom, ale aj zriaďovateľom škôl a žiakom, študentom a rodičom zorientovať sa v množstve informácií, odporúčaní a usmernení v oblasti školstva. Zároveň stránka ponúka inšpirácie a kontakty na možnosti podpory pre rodičov pri vzdelávaní detí doma, ktoré by im mohli čiastočne uľahčiť situáciu. Sú na nej sústredené všetky dôležité termíny a usmernenia pre školy a školské zariadenia tak, aby sa nimi mohli tieto zariadenia jasne a jednoznačne riadiť.

Okrem toho sa na tejto stránke nachádza prehľad elektronických zdrojov dostupných online, ktoré sú určené pre učiteľov, žiakov a rodičov. Zoznam sa zameriava na zdroje pre materské, základné a stredné školy. Nachádzajú sa tam odkazy na rôzne druhy materiálov, ako sú napríklad interaktívne učebné materiály pre žiakov, náučné videá, interaktívne cvičenia a testy, elektronické učebnice, metodické materiály pre učiteľov či mobilné aplikácie.

Súčasťou webovej stránky je aj prehľad dostupných komunikačných nástrojov a platforiem, elektronických zdrojov a existujúcej podpory pre školy, pedagogických a odborných zamestnancov, ako aj pre rodičov. Mnohé spoločnosti poskytujúce online vzdelávanie sa rozhodli zadarmo sprístupniť svoj obsah po dobu trvania mimoriadnej situácie. Súčasťou nového portálu sú aj informácie o pracovnoprávnych vzťahoch.

„Cieľom portálu je poskytnúť nielen aktuálne informácie, ale na jednom mieste združovať aj všetky iniciatívy, ktoré vznikajú,” povedala Miroslava Hapalová z iniciatívy To dá rozum. Ako doplnila, informácie na portáli sa budú priebežne aktualizovať.

Stránku spolu s rezortom školstva pripravovali Slovenská komora učiteľov, To dá rozum, Inklucentrum – Centrum inkluzívneho vzdelávania, Inštitút vzdelávacej politiky, Komenského inštitút, Deti nepočkajú a Pedagogická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2020
ŠPÚ pripravuje odporúčanie, na aký vzdelávací obsah by sa školy mali zamerať
Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) a rezort školstva po Veľkej noci zverejnia, na ktoré vzdelávacie oblasti a obsah by sa mali školy podľa ročníkov prioritne zamerať a aká by mala byť priemerná, respektíve maximálna týždenná hodinová záťaž žiakov na jednotlivých stupňoch vzdelávania.
viac
11.11.2020
Pre žiakov 1. stupňa ZŠ bude opäť pokračovať televízne vyučovanie
Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) v spolupráci s RTVS a neziskovou organizáciou Indícia spúšťa od stredy 11. novembra opäť televízne vysielanie pre žiakov 1. stupňa základných škôl (ZŠ) pod názvom Školský klub.
viac
23.11.2020
Edu TV - databáza krátkych video hodín pre žiakov ZŠ
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spúšťa projekt, ktorý pomôže učiteľom a žiakom zvládnuť vzdelávanie dištančnou formou počas zatvorenia škôl. Edu TV bude databázou krátkych video hodín pre žiakov základných škôl.
viac
21.12.2020
Ministerstvo školstva doriešilo otázku portálu na dištančné vzdelávanie
Ministerstvo školstva doriešilo otázku portálu na dištančné vzdelávanie, účty má už 38 425 učiteľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %