Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.10.2017 06:30

Ministerstvo spustilo pilotný ročník súťaže ENVIROMESTO 2017


Ilustračná snímka: (int).


Ministerstvo životného prostredia SR pripravilo pre environmentálne aktívne mestá súťaž ENVIROMESTO 2017, ktorá bude prebiehať v jesenných mesiacoch.


Potreba kvalitného mestského životného prostredia je všeobecne uznávaná a žiadaná, avšak máloktorý obyvateľ, ale aj samospráva dokáže pre dosiahnutie želaného stavu spraviť maximum. Našťastie aj na Slovensku už máme mestá, ktoré si uvedomujú vážnosť situácie, cítia zodpovednosť za svoje rozhodnutia a majú záujem problémy životného prostredia riešiť a tým neustále zlepšovať kvalitu života svojím obyvateľom. Environmentálna kvalita miest sa stáva ekonomickým motorom rozvoja a zelené riešenia prinášajú benefity všetkým subjektom pôsobiacim v ich území.

Cieľom súťaže je podporiť a oceniť mestá zodpovedné k svojim obyvateľom, ktoré aktívne uplatňujú environmentálnu politiku vo svojich rozvojových dokumentoch a realizáciách a tiež podporiť Európsky týždeň mobility 2017.

Zapojené mestá budú môcť prezentovať svoje aktivity v súťažných oblastiach: Ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra; Mestská mobilita a Adaptácia na zmeny klímy.

Snahou vyhlasovateľa je oceniť mestá, predstaviť ich aktivity, podporiť ich úsilie, poukázať na výhody využívania inovatívnych technológií, či prírode blízkych riešení, inšpirovať dobrými nápadmi. Súťaž má ambíciu vyzdvihnúť mestá, ktoré aktívne využívajú výhody modro-zelenej infraštruktúry pre život obyvateľov miest, ako sú napríklad lepšie zadržiavanie zrážkovej vody a jej čistenie; prevencia záplav a sucha; zlepšenie mikroklímy a kvality ovzdušia a s tým súvisiace zníženie rizík pre vznik alergií a astmy; zlepšenie odolnosti a nižšie náklady na údržbu mestskej zelene; revitalizácie priestorov pre rekreáciu; využívanie ekologickej verejnej dopravy, zvýšenie podielu aktívnych spôsobov dopravy ako sú chôdza či bicyklovanie, a najmä zvýšenie flexibility mesta pri prispôsobovaní sa zmenám klímy. Všetky tieto aktivity a mnohé ďalšie prispievajú k zlepšeniu atraktivity mestského priestoru pre obyvateľov a investorov.

Zároveň je súťaž príležitosťou podnietiť komunitné vnímanie a spoluprácu všetkých sektorov, či už škôl, neziskových organizácií, ale aj verejnosti pri tvorbe prostredia mesta, vytvoriť platformou pre porovnanie a intenzívnu výmenu skúseností pre zvyšovanie kvality životného prostredia v mestách.

Mestá, ktoré majú záujem získať  titul ENVIROMESTO 2017 sa môžu do súťaže prihlásiť do 10. novembra 2017, pričom v zmysle štatútu nemusia byť aktívne vo všetkých súťažných oblastiach. Vyhlasovateľom súťaže ENVIROMESTO 2017 je Ministerstvo životného prostredia SR. Národným koordinátorom je odborná organizácia rezortu - Slovenská agentúra životného prostredia. Štatút súťaže a prihlášku nájdu samosprávy na webovom sídle SAŽP: www.sazp.sk.

Autor: (SAŽP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
10.04.2017
Prihláste sa do súťaže „Do práce na bicykli“
Po úspešnom priebe­hu posledných troch ročníkov celonárod­nej kampane „Do práce na bicykli“ sa jej autori rozhodli po­kračovať aj v tomto roku.
viac
30.09.2019
Konferencia: Životné prostredie miest a environmentálna regionalizácia SR
Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia organizujú 1. - 2. októbra 2019 v hoteli Slovakia v Žiline X. ročník medzinárodnej konferencie Životné prostredie miest a environmentálna regionalizácia SR.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %