Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.12.2022 09:30

Mestské časti už vytriedili vyše 3600 ton kuchynského bioodpadu


Ilustračná snímka: (tasr).


V Bratislave sa do zberu kuchynského bioodpadu, ktorý spustili už vo všetkých mestských častiach, podarilo zapojiť 90 percent domácností rodinných domov a zhruba 56 percent pri bytových domoch. Tento druh odpadu triedi už viac ako 140 000 domácností.


Vytriedili už viac ako 3600 ton odpadu. Snahou mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) v roku 2023 bude zvýšiť počet zapojených domácností.

"Projekt bol pre OLO logisticky aj komunikačne najväčšou výzvou tohto roka. Aj vďaka pozitívnemu a zodpovednému prístupu obyvateľov sa nám podarilo túto výzvu zvládnuť a systém zberu úspešne zaviesť," skonštatoval predseda predstavenstva OLO Ivan Sokáč.

Od zavedenia projektu v októbri 2021 do konca novembra 2022 vyzbierali obyvatelia viac ako 3600 ton kuchynského bioodpadu. Mestská organizácia predpokladá, že do konca tohto roka prekročia hranicu 4000 ton. Z doterajších analýz kuchynského bioodpadu a zmesového komunálneho odpadu podľa OLO vyplýva, že obyvatelia hlavného mesta pristupujú k triedeniu zodpovedne. Napríklad v Lamači, v prvej zapojenej mestskej časti, prítomnosť odpadu z kuchýň v zmesovom komunálnom odpade výrazne klesá.

Bratislava má podľa zákona povinnosť na svojom území zaviesť oddelený zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu z domácností, a to najneskôr do 1. januára 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2021
V Lamači spúšťajú od pondelka zber kuchynského bioodpadu
V bratislavskom Lamači spúšťajú od pondelka (11. 10.) zber kuchynského bioodpadu. Pôjde o prvú mestskú časť v hlavnom meste, kde bude takýto zber zavedený. Magistrát ho chce postupne budúci rok v spolupráci s mestskou firmou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) rozšíriť do ostatných mestských častí.
viac
29.04.2022
Zber kuchynského bioodpadu spustia onedlho aj v Petržalke a Ružinove
So zberom kuchynského bioodpadu sa v Bratislave postupne v najbližších mesiacoch začne aj v mestských častiach Devínska Nová Ves, Devín, Petržalka a Ružinov. Informovali o tom z bratislavskej mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).
viac
07.06.2022
Zber kuchynského bioodpadu spustia onedlho aj v Ružinove
So zberom kuchynského bioodpadu sa v Bratislave postupne začne aj v mestskej časti Ružinov. Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) informuje, že nádoby a kompostovateľné vrecká na zber tu bude distribuovať od 9. júna do 16. júla.
viac
12.07.2022
Pri zbere kuchynského odpadu sa môžu obyvatelia dopúšťať pochybení
Pri zbere kuchynského bioodpadu sa niektorí obyvatelia bratislavských mestských častí, v ktorých je projekt už spustený, môžu dopúšťať pochybení. Jednou z najzásadnejších chýb môže byť jeho voľné vhadzovanie do zbernej nádoby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %