Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.06.2017 12:09

Mestská časť Košice-Juh má moderné uzamykateľné kontajnerovisko


Stanovište má aj LED osvetlenie a fotovoltický panel.


Spoločnosť KOSIT a. s. odovzdala mestu a Mestskej časti Košice-Juh bezplatne do užívania nové uzamykateľné kontajnerové stanovište. Vzniklo v rámci pilotného projektu nových podzemných a uzamykateľných kontajnerových stanovíšť.


Spoločnosť KOSIT inštaluje v rámci projektu dva typy stanovíšť- uzamykateľné a podzemné. V rámci verejnej diskusie bude sledovať názory ľudí na výhody a nevýhody oboch riešení, aby mohla uspokojiť ich aktuálne potreby. „Pred pár mesiacmi sme sľúbili, že v krátkom čase otvoríme prvý pilotný projekt, ako riešiť odpad v Košiciach. Je to kontajnerovisko s moderným dizajnom, ktoré nie je v žiadnom inom meste, keďže ho navrhovali košickí dizajnéri. V noci bude stanovište osvetlené vďaka solárnemu panelu, čo dúfame aj zvýši bezpečnosť," povedal generálny riaditeľ spoločnosti KOSIT a. s., Marián Christenko.

„Máme tu prvý reálny výsledok a verím, že je to budúcnosť umiestnenia odpadu v našom meste. Je tu dôležitá spolupráca s mestskou časťou, ktorá si spoločne s obyvateľmi vytipovala najvhodnejšie miesto a tým získalo toto územie oveľa vyššiu kvalitu. Ľudia budú určite spokojní," uviedol viceprimátor mesta Košice Martin Petruško.

Uzamykateľné kontajnerové stanovište stojí v lokalite Parčík Jozefa Psotku. Okrem moderného dizajnu ponúka aj doplňujúce funkcie, ako možnosť zberu batérií a obnoseného šatstva. Za uzamykateľnou bránou bude umiestnených šesť zberných nádob. Stanovište má aj reklamné bannery, fotovoltický panel s akumulátorom a LED osvetlenie.

Náklady na základný model uzamykateľného kontajnerové stanovišťa pri výrobe väčšieho počtu kusov by sa mali pohybovať vo výške 5-tisíc EUR. Pilotný projekt počíta aj s osadením podzemných kontajnerov, na výber sú tri lokality v Mestskej časti Košice-Juh. Po posúdení sa vyberie jedna, ktorá bude spĺňať najvýhodnejšie technické podmienky na realizáciu. Po nadobudnutí právoplatnosti povolení v rámci inžinierskej činnosti sa začne s jeho výstavbou. Nový podzemný kontajner pribudne do konca roka.

 

Autor: (Monika POČÁTKOVÁ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2016
Zvolenské deti vymaľovali kontajnery na odpad
V týchto dňoch sa vo Zvolene objavili tzv. ilustrované kontajnery. Vytvorili ich žiaci tamojších základných škôl na základe podnetu spoločnosti, ktorá v meste likviduje odpad.
viac
19.08.2016
Zberné dvory majú zabrániť vzniku nelegálnych skládok
Nové zberné dvory (ZD), ktoré spoločnosť KOSIT v Košiciach otvorila začiatkom júla na Magnezitárskej a Železiarenskej ulici v mestskej časti Košice - Šaca sa podľa vedenia osvedčili. Celkovo ich je v Košiciach v súčasnosti päť.
viac
08.02.2021
Zber kuchynského bioodpadu si Trnavčania osvojili už v začiatku
Zber kuchynského bioodpadu sa v Trnave ujal hneď na začiatku do tej miery, že mesto od februára zvýšilo frekvenciu jeho odvozu z dvoch na tri razy do týždňa. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
21.04.2021
Zo Sídliska III vyviezli za štvrťrok takmer 40 ton kuchynského odpadu
Pilotný projekt zberu kuchynského odpadu z domácností, ktorý od 1. januára tohto roka zaviedla samospráva mesta Humenné na najväčšom mestskom sídlisku, sa medzi jeho obyvateľmi stretol s pozitívnou odozvou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %