Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
23.09.2021 02:55

Mesto opravilo aj posledný dom smútku, obnovy sa dočkal aj Dom smútku v Kunove


Dom smútku v Kunove. Snímka: Mesto Senica


Po oprave Domu smútku v Čáčove, následne v Senici, prišla na rad aj budova slúžiaca na smútočné obrady v miestnej časti Kunov.


Nová fasáda, vyčistená a opravená strešná krytina, nová dlažba a vstupné schody, upravené okolie a ďalšie rekonštrukčné práce prinavrátili budove dôstojnosť na poslednú rozlúčku so zosnulými obyvateľmi Kunova.

Objekt Domu smútku v Kunove bol realizovaný v roku 1998. Od jeho výstavby tu nebola vykonaná žiadna zásadná oprava, na budove prebiehala len základná údržba, čo sa podpísalo na jej zhoršenom technickom stave. „Stavebné úpravy spočívali v eliminovaní zlého technického stavu objektu najmä po stránke vlhkosti v obvodovom murive, sadania vonkajšieho schodiska a zlého stavu exteriérovej dlažby, drevených prvkov, strešnej krytiny a podobne,“ povedala vedúca Majetkovo-právneho oddelenia MsÚ Gabriela Olejárová.

Dom smútku v Kunove dostal novú fasádnu farbu. Na streche budovy bolo urobené nové podbitie. Bolo potrebné odstrániť komplet krov nad kruhovými apsidami až po betónovú konštrukciu a zrealizovať nad nimi novú konštrukciu plochej strechy. Na sedlovej streche boli vymenené iba niektoré poškodené časti, no vyčistením strešnej krytiny a nanesením bielej fasádnej farby sa budova domu smútku krásne rozžiarila. Tento dojem umocňuje aj vyčistené a upravené okolie. Spevnený bol svah za domom smútku a okolo neho boli urobené odvodňovacie žľaby a okapové chodníky, aby už nedochádzalo k vlhnutiu muriva. Do upraveného terénu bol vysiaty nový trávnik.

Výraznou premenou prešiel aj vstup do budovy, kde bolo vybudované nové betónové schodisko so zábradlím a pôvodnú rozbitú dlažbu pri vstupe nahradila nová gresová dlažba.  Vnútro domu smútku bolo vymaľované a vnútorné priestory ešte v blízkej dobe doplní nové sedenie.

V meste Senica sa posledné roky venujeme skvalitneniu domov smútku a celkovo cintorínom. Momentálne sa dokončuje realizácia spevnených plôch na cintoríne v Senici. Nové chodníky pribudli počas leta v novej časti cintorína a do konca septembra budú hotové aj chodníky okolo domu smútku,“ doplnil informácie primátor mesta Martin Džačovský.

Autor: (ts-MsÚ Senica, Lucia Vajdová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2018
V Myjave zasadalo spoločne zastupiteľstvo Myjavy a šiestich okolitých obcí
Úvodné tohtoročné mestské zastupiteľstvo v Myjave malo vo štvrtok (8. 2.) netradičnú účasť. Okrem mestských poslancov sa na ňom zúčastnili aj starostovia a poslanci šiestich obcí využívajúcich dom smútku, ktorého rekonštrukcia bola predmetom rokovania.
viac
19.11.2019
Senica zrekonštruuje dom smútku, s prácami sa má začať v marci 2020
Mesto Senica zrekonštruuje v roku 2020 dom smútku. Mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavebných prác, do ktorého sa záujemcovia môžu prihlásiť do 25. novembra.
viac
13.02.2020
Dom smútku v Senici čaká obnova
Mesto Senica začína 1. marca s obnovou domu smútku na senickom cintoríne, ktorá je naplánovaná na sedem mesiacov a počas nich bude dom smútku kompletne uzavretý. Oprava by mala byť hotová k Pamiatke zosnulých.
viac
31.05.2022
Nezisková organizácia Dobrý dom podporí cez dotácie 24 projektov
Nezisková organizácia Dobrý dom, ktorú založilo bratislavské Staré Mesto, podporí tento rok dotáciami vo výške 32 000 eur celkovo 24 projektov. Vybrala ich hodnotiaca komisia spomedzi 42 žiadateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.77 %