Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
02.06.2022 08:25

Mesto opraví zvonicu a zrubové objekty vo Vlkolínci


Na archívnej snímke vstup do Vlkolínca. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Ružomberok opraví v tomto roku vo Vlkolínci z grantov Ministerstva kultúry (MK) SR - dotačného programu Obnovme si svoj dom - zvonicu, zrubové objekty a pripraví realizačný plán.


Tri projekty s rozpočtom 25 000 eur prispejú k dlhodobej snahe o zachovanie, podporu a ďalší rozvoj lokality svetového kultúrneho dedičstva. TASR o tom informoval hovorca mesta Ružomberok Viktor Mydlo.

"Drevená zvonica, zapísaná ako objekt do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO, je pre pamiatkovú rezerváciu Vlkolínec ikonickou stavbou. Jej zlý technický stav a náklon na severnú stranu spôsobili najmä odhnité spodné trámy a stĺpy," povedal referent grantov mesta Ružomberok Miroslav Žabenský.

Revitalizácia a rekonštrukcia tohto objektu bude obsahom projektu na jeseň 2022. "Získané finančné prostriedky v sume 11.500 eur poslúžia na zakúpenie stavebného materiálu, obnovu zvislých a vodorovných konštrukcií, strechy i na obnovu vonkajších spevnených plôch. Práce budú realizovať kvalifikovaní odborníci pod dohľadom pracovníkov pamiatkového úradu," dodal Žabenský.

Na Workshope Vlkolínec 2022 sa podľa Mydla stretnú v septembri zruční tesári, odborníci na objekty ľudovej architektúry i miestni obyvatelia. "Náplňou ich tvorivého stretnutia, ktoré podporilo MK sumou 5000 eur, bude nielen oprava a obnova zrubových objektov v pamiatkovej rezervácii a v jej ochrannom pásme, ale i zácvik a inštruktáž domácich obyvateľov v oblasti obnovy zrubových objektov ľudovej architektúry prostredníctvom kvalifikovaných lektorov," vysvetlil hovorca.

Doplnil, že cieľom ďalšieho projektu je vypracovať reálne a konkrétne kroky a aktivity na implementáciu opatrení manažmentového plánu 2022 - 2031 pre Vlkolínec. "Mesto Ružomberok v spolupráci s partnermi, externými a miestnymi expertmi a za účasti verejnosti pripraví memorandum o vzájomnej spolupráci. Vypracuje realizačný plán konkrétnych urgentných oparení pre Vlkolínec a pripraví i praktickú príručku manažmentu lokality svetového dedičstva UNESCO," dodal Mydlo.

Hlavnými zámermi i víziou pre budúcnosť Vlkolínca bude zachovanie jeho jedinečnej autenticity a hodnoty a vytáranie podmienok pre jeho udržateľnosť ako živého obytného priestoru, uzavrel hovorca mesta Ružomberok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2018
Putovnú expozíciu o Vlkolínci presunú do L. Mikuláša, šnúru zakončí v Bratislave
Putovnú expozíciu, ktorá vznikla pri príležitosti 25. výročia zápisu Vlkolínca do UNESCO, nainštalujú v novembri v priestoroch jedného z obchodných centier v Liptovskom Mikuláši. Poslednou zastávkou bude v decembri hlavné mesto Bratislava, kde výstava ukončí svoju takmer ročnú púť.
viac
29.07.2019
Nedeľa vo Vlkolínci sa nesie v znamení folklóru a ľudových remesiel
Tradičné podujatie Nedeľa vo Vlkolínci sa tento rok niesla v znamení folklóru a ľudových remesiel. Celodenný kultúrny program otvorilo v nedeľu dopoludnia vystúpenie folklórnej skupiny Likava.
viac
28.10.2019
Vo Vlkolínci po rokoch príprav otvorili reštauráciu
Miesto na občerstvenie či toaletu poskytne turistom novootvorená reštaurácia vo Vlkolínci pri Ružomberku. Jej služby môžu návštevníci využívať od minulého týždňa. Informoval o tom hovorca primátora mesta Ružomberok Viktor Mydlo.
viac
11.09.2023
Remeselníkov vo Vlkolínci si počas leta pozrelo vyše 8000 návštevníkov
Víkendové prezentácie remeselníkov vo Vlkolínci pri Ružomberku si počas tohto leta pozrelo viac než 8000 návštevníkov. Z toho bolo viac než 3000 cudzincov, najmä z okolitých krajín. TASR o tom v pondelok informovali z ružomberského informačného centra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %