Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.02.2023 09:55

Mesto Liptovský Mikuláš vyhlásilo mimoriadnu situáciu a II. stupeň aktivity


Ilustračná snímka, zdroj: TA3


Mesto očakáva snehovú kalamitu, vyhlasilo mimoriadnu situáciu a II. stupeň aktivity. Žiada vodičov, aby do odvolania parkovali vo svojich garážach a dvoroch.


Operačný štáb zimnej služby vyhlasil  v Liptovskom Mikuláši II. stupeň aktivity a mimoriadnu situáciu. Tie platia na celom území mesta od 3. februára 13.00 hod. až do odvolania. Dôvodom je cez víkend očakávaná snehová nádielka, podľa SHMÚ má totiž pribudnúť minimálne 30 cm nového snehu (výstraha II. stupeň). To môže byť problém pre viaceré lokality v meste, kde sa už teraz hromadia nahrnuté kopy snehu a zužujú tak v niektorých prípadoch obojsmernú prevádzku na jeden jazdný pruh.

Vyhlásený II. stupeň aktivity umožňuje nielen plné nasadenie techniky Verejnoprospešných služieb mesta, ale aj súčinnosť zmluvných spoločností, ktoré poskytnú  mestu mechanizmy na vyvážanie snehu. Radnica bude na základe vyhlásenia mimoriadnej situácie očakávať aj finančnú pomoc strany štátu pri výkone niektorých činností na úseku miestnych komunikácií.Sneh budú vyvážať zamestnanci Verejnoprospešných služieb mesta na Petrovičovo nábrežie podľa ulíc s najhoršou situáciou. Petrovičovo nábrežie je jediná lokalita v Liptovskom Mikuláši, ktorú určil okresný úrad na skladovanie snehu. Pracovníci na úseku miestnych komunikácií vyzývajú obyvateľov, aby neparkovali svoje vozidlá popri ceste a na chodníkoch, ale vtiahli ich do garáží a dvorov. Častokrát sa kvôli zle odparkovanému vozidlu znemožní výkon údržby v celej ulici, traktory majú už teraz zhoršené podmienky  na manipuláciu kvôli kopám snehu.V teréne bude cez víkend celý vozový park VPS. So snehom bude bojovať v odhŕňačoch, traktoroch, sypačoch  a ďalších mechanizmoch 32 pracovníkov strediska miestnych komunikácií VPS.

Podľa potreby budú do údržby nasadení aj zamestnanci ostatných stredísk, ktorí budú čistiť niektoré nedostupné úseky ručne. VPS-kári v meste udržiavajú približne 100 kilometrov ciest, 75 kilometrov chodníkov, štyri lavičky, jedenásť mostov a množstvo schodov. Od ľadu a snehu čistia aj autobusové zastávky, odstavné plochy, verejné parkoviská a ďalšie verejné priestranstvá. Do výkonu údržby sú zaradení štyria dispečeri, kontaktovať ich môžete na tel. čísle 044/547 65 00.  Na posyp používajú zmes soli a štrku, soľ však môžu kvôli ochrane životného prostredia používať len v určených lokalitách.

Autor: (ts-mesto Liptovský Mikuláš, Viktória Čapčíková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2016
Stovky motorkárov z celého sveta zavítajú do Liptovského Mikuláša
Liptovský Mikuláš sa v týchto dňoch stáva dejiskom svetového stretnutia mototuristov. Akcia s názvom FIM Rally 2016 sa na Slovensku uskutoční po prvý raz. Hlavnému programu budú venované dni od 29. júna do 1. júla v Liptovskom Mikuláši.
viac
17.07.2017
V Liptovskom Mikuláši mimoriadne zasadne Rada ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora zvolal na 20. júla 2017 mimoriadne rokovanie Rady ZMOS. Kľúčovou témou bude prerokovanie nového návrhu na zvyšovanie tarifných platov pedagogických a odborných zamestnancov školstva.
viac
11.01.2019
Snehom zapadnutá Turzovka
Mesto Turzovka vzhľadom na pokračujúce zhoršenie klimatických podmienok - extrémneho množstva spadnutých snehových zrážok, následnú nezjazdnosť miestnych komunikácií vyhlásilo v stredu 9. januára 2019 o 10.00 hod. mimoriadnu situáciu – snehovú kalamitu.
viac
25.02.2023
V trinástich lokalitách bol vyhlásený 2. a 3. stupeň povodňovej aktivity
Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko Sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR evidovalo k 21. februáru v obciach na území SR vyhlásených 12 druhých stupňov povodňovej aktivity a v jednom prípade tretí stupeň v povodňovej aktivity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %