Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
06.07.2023 01:30

Medvede z bojnickej zoo testovali kryt na kontajnery


Na snímke medveď hnedý sa snaží otvoriť betónový kryt s kontajnerom na zber plastových fľaš a plechoviek počas testu odolnosti v Národnej zoologickej záhrade Bojnice 4. júla 2023. Snímka zdroj: (tasr).


Medvede z Národnej zoologickej záhrady Bojnice v týchto dňoch testovali odolnosť špeciálneho krytu na kontajnery na plast a plechovky. Kryty plánujú umiestniť na nádoby v národných parkoch a zabrániť tak tomu, aby tam voľne žijúce jedince chodili rozhrabávať odpad.


Kryt potrela ošetrovateľka i medom, aby medvede prilákala. "Medvede testovali betónový kryt, ktorý je špeciálne navrhnutý proti tomu, aby doň vnikli. Má 500 kilogramov, ide o betónový odliatok s kovovými dverami. Dovnútra sa následne vkladajú odpadové nádoby," uviedol obchodný zástupca Elkoplast Slovakia Marián Melicher.

Firma už má podľa neho certifikovaný i kryt s objemom 1100 litrov, ktorý odskúšala v zoologickej záhrade v Košiciach, bojnické jedince testovali kryt s menším objemom. "Hlavne nám ide o to, aby sme pomohli aj vyriešiť problém s medveďmi, ktoré chodia rozhrabávať odpadové stojiská. Keď test vyjde, kryty sa dajú použiť do národných parkov na nádoby na zber komunálneho odpadu či tých na plasty a plechovky, ktoré sa testovali tu," priblížil. Test označil Melicher za dobrý. "Medvede sú najlepší inžinieri, vymyslia i to, na čo možno my nemyslíme," podotkol.

Za dôležité označil testovanie zoológ Tatranského národného parku Michal Haring, ide podľa neho o tzv. záťažový test kontajnerov, ktoré sa potom umiestňujú na chránené územia alebo na územia s výskytom medveďa hnedého. "Bez testov umiestnite na územie nejaký kôš, ktorý by mohol naspäť medvede pritiahnuť do intravilánu. Takto sa nám po dlhej dobe podarilo v meste Vysoké Tatry dostať medvede stadiaľ preč," ozrejmil Haring. Prax podľa neho hovorí, že keď sa medvede vo voľnej prírode nedostanú chvíľu alebo hodinu do kontajnera, idú ďalej a nebudú tam míňať svoju energiu. "Je to iné ako v zoo, kde ho môžu mať týždeň a majú ho ako svoju hračku, medvede v prírode takto nefungujú," podotkol.

Testovanie vyzdvihol i riaditeľ zoo Tomáš Hulík, podľa ktorého ide jednak o pekné spestrenie pre jedincov v zoo, ale najmä je vynikajúce pre medvede žijúce vo voľnej prírode, keďže takýmito testami sa dajú skonštruovať kontajnery odolné voči nim. "Tým nebudú mať divé medvede tendenciu chodiť k ľudským obydliam a ľudia z nich nebudú mať taký veľký strach," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Bojnice majú z turizmu asi 330 000 eur, do rozvoja dávajú len dve percentá
Sumu vo výške asi 330 000 eur za rok prináša každoročne do rozpočtu kúpeľného mesta Bojnice cestovný ruch. Do rozvoja turizmu v súčasnosti investuje samospráva dve až tri percentá z tejto sumy, v budúcnosti by to malo byť zaužívaná tretina až štvrtina.
viac
14.03.2017
Pri testovaní kontajnerov pod zemou postupujú mestá zatiaľ opatrne
Po Liptovskom Mikuláši, Nitre, Trenčíne, Trnave či ďalších mestách to skúšajú s testovaním polopodzemných kontajnerov komunálneho odpadu aj v Košiciach a Piešťanoch.
viac
26.09.2017
V košickej zoo testovali kontajner odolný voči medveďom
Spoločnosť pre výskum, vzdelávanie a spolužitie s prírodou (SWS–Slovak Wildlife Society) dnes v košickej zoo testovala odolnosť 1100-litrového upraveného kontajnera voči medveďom.
viac
20.08.2018
Návštevníci zoo môžu spoznať život včiel
Aktuálny týždeň v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach patrí včelám. Podujatie, v rámci ktorého budú môcť návštevníci spoznať ich život, začalo v pondelok a potrvá do piatku (24. 8), informovala hovorkyňa zoo Simona Kubičková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %