Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
09.03.2022 08:25

M. Majerský: V Prešovskom kraji zvažujeme zrekonštruovať 50 mostov ročne


Na snímke vľavo dekan Stavebnej fakulty UNIZA Marián Drusa, vpravo predseda PSK Milan Majerský po podpise memoranda na Úrade PSK v Prešove. Snímka zdroj: (tasr).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) zvažuje zrekonštruovať 50 mostov ročne a za päť rokov dosiahnuť taký stav, že v kraji už nebudú mosty vo veľmi zlom stave.


Vyhlásil to predseda PSK Milan Majerský s tým, že v tomto roku chcú odstrániť havarijný stavebno-technický stav mostov.

Napomôcť zlepšeniu stavu ciest a mostov v Prešovskom kraji má aj spolupráca PSK so Stavebnou fakultou Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA). Ich zástupcovia podpísali v utorok na pôde Úradu PSK v Prešove memorandum o spolupráci. "Žilinská univerzita je skúsený partner pri diagnostikovaní, stanovení technologických postupov, oprave mostov či zvrškov cestnej infraštruktúry," uviedol Majerský.

PSK s univerzitou sa budú aktívne podieľať aj na tvorbe a rozvoji digitalizácie cestnej siete v Prešovskom kraji. Budú spolupracovať aj pri rehabilitácii objektov dopravnej infraštruktúry a budov. Súčasťou memoranda je aj záväzok plánovania dopravnej infraštruktúry, modelovanie dopravy a kapacitné analýzy.

"Na našej fakulte pôsobia odborníci s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti výskumu inžinierskych konštrukcií, dopravných a pozemných stavieb. Ich aktivity môžu prispieť k rozvoju cestnej infraštruktúry a cestného hospodárstva v PSK," priblížil dekan Stavebnej fakulty UNIZA Marián Drusa.

PSK má celkovo 1236 mostov, z toho Správa a údržba ciest PSK eviduje dva mosty v havarijnom stave – siedmom stupni ohrozenia. Ide o most cez potok Stavenec za obcou Ruská Volová v okrese Snina a novonadobudnutý most od Slovenskej správy ciest cez rieku Biela voda za obcou Lysá Poľana v okrese Poprad. Vo veľmi zlom stave, šiestom stupni ohrozenia je 93 mostov a v zlom stave, piatom stupni ohrozenia je aktuálne 345 mostov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2021
Poslanci PSK vyčlenili na opravu mostov a ciest v kraji 5 000 000 eur
Sumu 5 000 000 eur schválili prešovskí krajskí poslanci na svojom pondelkovom online rokovaní pre Správu a údržbu ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) na opravu desiatich mostov a 15 úsekov ciest v kraji.
viac
13.01.2022
Prešovský kraj opraví ďalšie mosty a cesty v regiónoch
Sumu 6 miliónov eur schválili poslanci Prešovského samosprávneho kraja v rámci navrhovaného investičného plánu kapitálových výdavkov pre Správu a údržbu ciest PSK na rok 2022 v rámci I. etapy. Župa plánuje za túto čiastku opraviť viacero ciest i mostov, ale i budov SÚC PSK.
viac
19.10.2022
V okrese Prešov kraj opravil ďalšie mosty a cesty za 1,7 milióna eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) investoval v uplynulých mesiacoch do rekonštrukcie ciest a mostov v Prešovskom okrese. Ide celkovo o 1,7 milióna eur, ktoré umožnili opravu dvoch mostov a takmer piatich kilometrov ciest, ako i rekonštrukciu rigola a odvodnenie vozovky.
viac
09.08.2023
Krajská samospráva má naplánovanú obnovu ciest za viac ako 60 mil. eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje v roku 2023 opraviť mosty a cesty za viac ako 60 miliónov eur. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová s tým, že PSK na to využije vlastné a európske zdroje, ako aj financie z 30-miliónového úveru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %