Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
16.07.2024 09:55

Kultúrny mesiac máj a jún v Turovej


Zvolenskí vrchári


Mesiac máj patrí medzi najkrajšie mesiace roka. K mesiacu máj sa viaže aj množstvo významných udalostí a tradícií v našej obci.


30. apríla 2024 sme postavili Máju – symbol mesiaca máj. Vysokú, štíhlu a pekne ozdobenú ju postavili naši chlapci a celý máj zdobila stred našej obce.

Významným sviatkom, ktorý si v mesiaci máj obec pripomína je 8. Máj – deň víťazstva nad fašizmom. Je to koniec najväčšej tragédie 20. storočia – II. Svetovej vojny. Obec vzdala hold všetkým, ktorí sa obetovali za našu slobodu. Dňa 10. mája 2024 sme zapálili na Turovskom Sopúchu „Vatru Slobody“. Stretnutie občanov bolo pri Obecnom úrade Turová, kde sme položili kyticu kvetov k pamätnej tabuli a spoločne s deťmi, sme urobili lampiónový sprievod a sme vyšli na Turovský Sopúch. Pri krásne horiacej vatre sme spievali, rozprávali a deti si opekali. Atmosféra bola výborná.

25. mája 2024 si naša obec pripomenula 600. výročie jej založenia. Oslavy boli na futbalovom ihrisku, kde bol celý kultúrny program. O kultúrny program sa postarali hudobné skupiny Zvolenskí vrchári s ľudovými pesničkami, Duo Danyo, Brick of Colors ako aj skupina Duchoňovci, ktorá zakončila kultúrny program. Krásne vystúpenie mali aj deti z materskej školy Turová a na heligónke zahral Marek Lukáč. Veľké poďakovanie všetkým zúčastneným na programe a organizátorom akcie.

V sobotu 1. Júna 2024 pre deti pripravili Medzinárodný deň detí. Deti s rodičmi prežili krásnu sviatočnú sobotu na futbalovom ihrisku. Na ihrisku ich čakala sladká odmena, palacinky, skákalka.

30. júna 2024 sme pripravili v kultúrnom dome Deň rodiny, kde sme privítali všetky mamy, staré mamy a otcov. Kultúrny program z básničiek, pesničiek a divadielka si pripravili deti z obce pod dohľadom dvoch mamičiek a pre svoje mamy, staré mamy a oteckov pripravili malý darček.

Autor: Jana Jarotová, starostka obce Turová


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2016
Prvomájový sviatok i Multifest spríjemnia Šaľanom spustené fontány
Šalianska radnica už začala pripravovať mestské fontány na letnú sezónu. Po údržbe a prečistení sa dnes začne ich skúšobná prevádzka. Do plnej prevádzky budú spustené v piatok 29. apríla.
viac
28.04.2018
Lásku nájdete v Ružinove
Zamilujte sa v Ružinove aj do Ružinova je hlavnou myšlienkou organizátorov už 2. ročníka prvomájového podujatia Zamilovaný Ružinov. I keď tento rok čerešne odkvitli veľmi rýchlo a nie každý stihol svoju lásku spečatiť bozkom pod rozkvitnutým stromom, v novo sa rodiacom parku, tak môžete urobiť.
viac
26.12.2018
Aj v Turovej to žilo adventom a Vianocami
Druhú adventnú nedeľu zavítal aj do Turovej Mikuláš. Privítali ho pri rozsvietenom vianočnom stromčeku pred obecným úradom. Prišiel s anjelom i čertom a v noši priniesol deťom darčeky.
viac
27.04.2019
Trebišovský majáles 2019
Pri príležitosti osláv Sviatku práce mesto Trebišov zorganizuje utorok 30. apríla a stredu 1. mája tradičný Trebišovský majáles. Tak ako každoročná, aj tá tohtoročná atmosféra podujatia s kultúrnym programom sa bude niesť v ľudovom duchu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %