Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
07.02.2023 10:35

Kultúrne organizácie PSK pripravujú na leto viaceré podujatia


Snímka zdroj: (PSK).


Kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa už pripravujú na letnú sezónu.


V talóne majú niekoľko podujatí, ktorými plánujú pritiahnuť záujem širokej verejnosti, ako napríklad výstavu na Ľubovnianskom hrade, ktorá vzíde zo spolupráce s Múzeom moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Informovala o tom Lea Lehotská z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Výstava s názvom Kráľovné Andyho Warhola na bude pozostávať zo 16 serigrafií, štyroch farebných portrétov kráľovnej Elizabethy II., kráľovnej Margrethe II., kráľovnej Beatrix a kráľovnej Ntombi Twala.

"Medzi najväčších ťahúňov tejto letnej sezóny bude patriť aj nová stála expozícia Podtatranského múzea v Poprade s názvom Knieža z Popradu. Tá bude moderným spôsobom prezentovať unikátny nález európskeho významu," povedala Lehotská.

Odbornú kultúrnu verejnosť podľa jej slov zaujme septembrová medzinárodná konferencia Vihorlatského múzea v Humennom s názvom Za veľkú mláku, ktorá sa povenuje téme vysťahovalectva.

Krajská galéria v Prešove ponúka stálu expozíciu, otvorenú ešte v polovici decembra 2022, s názvom Sakrálne umenie 15. - 19. storočia, ktorá prezentuje 52 sakrálnych drevorezieb a ikon.

Divadelné predstavenia a letné kino sú pre návštevníkov pripravené v Múzeu v Kežmarku. Tradičné podujatie Dni židovskej kultúry bude tento rok obohatené o špeciálne komentované prehliadky, chute židovskej kuchyne a židovskú hudbu, ktorú si návštevníci vypočujú počas koncertu v hradnej kaplnke.

"Leto s Rákocim, Detská univerzita či Kino v paláci – to je len zlomok toho, čo plánuje pre verejnosť Krajské múzeum v Prešove. Najvýznamnejšie letné podujatie, Hrnčiarske dni v expozícii ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch, pripravuje Šarišské múzeum v Bardejove," doplnila Lehotská.

V rámci medzinárodného multimediálneho projektu Art&Holocaust sa bude v Tatranskej galérii v Poprade v tomto roku konať séria podujatí. Hvezdáreň a planetárium v Prešove do svojich zrekonštruovaných priestorov láka malých aj veľkých astronómov.

Medzi významnejšie udalosti a aktivity Vihorlatskej hvezdárne v Humennom bude patriť dostavba a otvorenie Výskumno-prezentačného centra parkov tmavej oblohy v Karpatoch v rámci projektu Karpatská hviezdna dráha (ENI).

"Výnimočný projekt Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove pod názvom Chicago uvidia návštevníci na divadelných doskách Historickej budovy DJZ v premiére 22. septembra. Štyri premiéry uvedie tento rok Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove," dodala Lehotská.

Premiéru s názvom Jarné vody sa chystá odpremiérovať tento rok Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2023
Kultúrne leto v hlavnom meste ponúkne viac ako 200 podujatí
Bratislava bude najbližšie mesiace opäť zaplnená koncertmi, výstavami, komentovanými prechádzkami, diskusiami o duševnom zdraví či cvičeniami pod holým nebom.
viac
20.06.2023
Karlova Ves otvorí cez víkend tohtoročné kultúrne a športové leto
Bratislavská Karlova Ves otvorí počas posledného júnového víkendu (24. – 25. 6.) tohtoročné Kultúrne a športové leto. Prinesie so sebou kultúrny program pre rodiny, atrakcie pre deti či prvú letnú tančiareň. Informoval o tom hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes.
viac
03.07.2023
Leto na Bojnickom zámku bude patriť inscenovaným predstaveniam i výstavám
Denný i večerný program pripravilo pre svojich návštevníkov počas leta Slovenské národné múzeum (SNM)- Múzeum Bojnice. Jeho súčasťou budú prehliadky, inscenované predstavenia, zábavné vzdelávanie, výstavy, prednášky aj koncerty.
viac
12.07.2023
Modernizované kúpele lákajú návštevníkov programom kultúrneho leta
V Kúpeľoch Sliač sa rozbehla nielen ich priebežná modernizácia, ale ruka v ruke s ňou aj ponuka podujatí, ktoré by mali do areálu prilákať čoraz viac návštevníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %