Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.12.2020 08:20

Kŕmidlo pre vtáky nie je košom na zvyšky z taniera


Ilustračná snímka.


Kŕmidlo pre vtáky by nemalo byť košom na zvyšky z taniera. Vtákom sa nikdy nedáva korenené a solené jedlo. Nevhodné je aj pečivo. Uviedol to ornitológ Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).


Vtáky podľa Slobodníka najviac obľubujú slnečnicu. Vhodná je aj repka, proso, mak, ovos či pšenica. Vtákom sa ponúkajú orechy buď v škrupine, ktoré sú rozpolené, alebo vylúpané. Vhodné sú napríklad vlašské, lieskové či arašidy, musia však byť nesolené a nepražené, odporúča Slobodník. Kúpiť sa dajú aj zmesi pre voľne žijúce vtáctvo i lojové gule.

„Takto prestretý stôl priláka najmä pinkovité vtáky (glezgy, stehlíky, zelienky, čížiky), tiež sýkorky (najčastejšie veľká a belasá) či vrabce. Sýkorky i ďatle obľubujú orechy a loj - obzvlášť hovädzí,” uviedol Slobodník.

Straky a sojky majú rady kukuricu, ktorú treba pre menšie druhy pomlieť či podrviť. „Nebuďte prekvapení, ak sa vysoká koncentrácia vtáctva stane terčom dravcov, najčastejšie jastraba krahulca. Do tohto prirodzeného deja v žiadnom prípade nezasahujte,” upozorňuje ornitológ.

Lucia Deutschová z RPS hovorí, že vtáctvo uvíta aj rastliny, ktoré ponúkajú semená či plody, vhodné je aj nepozbierať všetky jablká či šípky. Zdrojom živín pre vtákov môžu byť aj polia, ktoré sa po žatve nezaorú, podotkla Deutschová. Dodala, že obľúbená je slnečnica, strniská po obilninách, lucerna, ďatelina. Rozpolené jablká môžu ľudia napichnúť na konáre. Podľa ornitologičky sú vhodným zdrojom vody.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2016
Vtáky nemožno prikrmovať slaným jedlom, najradšej majú slnečnicu
Príchod zimy sa mnohým spája s prikrmovaním vtáctva. Prikrmovať vtáky má význam počas chladných dní, kedy si ťažšie nájdu dostupnú potravu. Treba však pamätať na správne umiestnenie kŕmidla aspoň 1,5 metra nad zemou aj výber krmiva.
viac
13.01.2017
Bratislavský magistrát organizuje zbierku pre ľudí bez domova
Bratislava zažíva pravú zimu a mrazivé počasie trápi najmä ľudí bez domova. Hlavné mesto preto s cieľom pomôcť týmto ľuďom organizuje zbierku potravín, oblečenia a iného potrebného materiálu, ktorá pomôže ľudom v núdzi odkázaným na našu materiálnu pomoc.
viac
09.02.2018
Prešovčania sa zapájajú do celosvetovej akcie Do práce na bicykli v zime
V Prešove sa Kostitras v spolupráci s Renátou Kmecovou zapojili do celosvetovej akcie “Do práce na bicykli v Zime”, alebo Winter bike to work day a pozvali všetkých do prešovských ulíc, ako inak, ak nie na bicykli.
viac
05.10.2023
Ornitológovia nesúhlasia so zámerom výstavby veterného parku na Orave
Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko nesúhlasí so zámerom výstavby veterného parku v Tvrdošíne na Orave. Informovala o tom na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %