Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.11.2021 09:35

Krajská samospráva finančne pomôže obciam postihnutým povodňami


Snímka zdroj: (TSK).


Desiatim obciam v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) prispeje kraj finančne na odstránenie následkov povodní v máji, júli a v auguste tohto roka. Rozhodli o tom poslanci Zastupiteľstva TSK na pondelkovom zasadnutí.


Ako informoval poverený riaditeľ Úradu TSK Marek Briestenský, celkovo kraj vyčlenil na finančnú pomoc 30.000 eur. Požiadalo o ňu 16 obcí postihnutých povodňami, podmienky na pridelenie finančnej pomoci splnilo desať z nich.

„Kraj vyzval mestá a obce na doručenie podkladov o výške škôd na majetku obce a o vynaložených finančných prostriedkoch na povodňové záchranné práce. Desať obcí splnilo podmienku stanovenú TSK, aby v priebehu vyhlásenej mimoriadnej situácie zasadal a aktívne riadil záchranné práce krízový štáb obce. Na základe doručených podkladov kraj zosumarizoval výdavky na povodňové záchranné práce aj s odhadovanými a doteraz ešte nerealizovanými prácami. Tieto boli vyčíslené na viac ako 320 000 eur,“ uvádza sa v dôvodovej správe k návrhu.

Výšku finančnej pomoci stanovil kraj podľa celkovej výšky škody spôsobenej živelnými pohromami. Najväčšiu časť z finančného balíka – zhodne po 5400 eur, dostanú od TSK obce Uhrovec v okrese Bánovce nad Bebravou, Klátová Nová Ves v okrese Partizánske a Valaská Belá v okrese Prievidza. V nich spôsobili povodne najvyššie škody.

Po 4000 eur dostanú obce Mníchova Lehota v Trenčianskom a Domaniža v Považskobystrickom okrese. Finančný príspevok dostanú aj obce Dvorec a Šípkov v okrese Bánovce nad Bebravou, Košeca v Ilavskom, Ježkova Ves v Partizánskom a Veľká Čausa v Prievidzskom okrese.

„Finančné prostriedky budú poukázané obciam na základe uzatvorených zmlúv o poskytnutí finančných prostriedkov. Tie budú predmetom vyúčtovania, keďže ide o verejné zdroje,“ doplnil Briestenský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2017
Stredné školy v TSK dostanú príspevok na zážitkové vzdelávanie
Každá zo stredných škôl v kraji mohla predložiť dve žiadosti o účelový finančný príspevok na podporu tematického zážitkového vzdelávania z oblasti histórie a prírodných vied.
viac
05.01.2019
Rimavská Sobota získala podporu na projekt opatrovateľskej služby
Mestu Rimavská Sobota bolo dňa 2. januára 2019 doručené rozhodnutie Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.
viac
26.04.2019
Na podanie žiadosti o dotáciu z rozpočtu TSK zostáva už len pár dní
Nestihli ste ešte podať žiadosť o finančné prostriedky z dotačného systému TSK? Čas máte ešte do konca apríla!
viac
23.11.2021
Poslanci TSK schválili rozpočet na rok 2022 v objeme 214 miliónov eur
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) chce v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom v celkovom objeme viac ako 214 miliónov eur. Rozpočet na rok 2022 schválili na pondelkovom zasadnutí poslanci zastupiteľstva TSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %