Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.05.2022 02:25

Krajina Podpoľania stráca svoj typický ráz, tvrdia ochranári prírody


Podpoľanie.


Krajina Podpoľania stráca svoj typický ráz, tvrdí to Správa Chránenej krajinnej oblasti – Biosférická rezervácia Poľana. V stanovisku, ktoré poskytla Miriam Turayová zo správy, informujú, že na krajinu je vyvíjaný neudržateľný tlak.


Ako dodáva, políčka i rozptýlené laznícke osídlenie pomaly a nenápadne miznú. Pripomína, že krajina znáša požiadavky ľudí a mení sa pod ťarchou množstva zásahov. Podľa nej sem patria rodinné bungalovové domy, škandinávske drevenice a aj ázijské jurty v strede úrodných polí. "Osobné záujmy jednotlivcov prevyšujú nad verejným záujmom a veľakrát aj nad zákonom," zhrnula.

Poznamenala tiež, že pre súčasnú situáciu zvolala správa stretnutie odborníkov v oblasti územného plánovania regiónu Podpoľania. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia z Ministerstva životného prostredia SR, Banskobystrického samosprávneho kraja i riaditeľstva Štátnej ochrany prírody SR. Účasť mali aj Slovenská agentúra životného prostredia, stavebné úrady i samosprávy. "Otvorená diskusia sa venovala téme tvorby krajiny v 21. storočí, ekologickým aspektom územného plánovania a legislatíve," podotkla.

Turayová zdôraznila, že konkrétne riešenia je možné uskutočniť už aj v súčasnosti. "Prísnejšie a podrobnejšie skúmať kumulatívne vplyvy na krajinu, ktoré zohľadňujú globálny dosah i lokálne vzťahy," konštatovala a doplnila, že územné plány treba pripravovať s dlhodobou perspektívou a chrániť tradičný vzhľad krajiny. Brať na zreteľ je tiež potrebné najmä zákony prírody, rešpektovanie záplavových území, zosuvy i klimatickú zmenu. "Rešpektovať treba aj miesta na oddych a rekreáciu, plochy na hospodárenie, ako aj kultúrno-spoločenské tradície a históriu regiónu," ukončila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2017
Múzeum jaskyniarstva pripravuje cyklus podujatí Čítanie z knižnice
Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši pripravuje na utorok 28. marca prvé z cyklu podujatí s názvom Čítanie z knižnice. Všetky stretnutia budú venované významným osobnostiam pôsobiacim v oblasti ochrany prírody a jaskyniarstva.
viac
22.10.2018
Zatiaľ nevieme zabrániť zničeniu biotopov v treťom stupni ochrany
Správa Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) nevedela po kalamitách v rokoch 2004 a 2014 zabrániť poškodeniu niektorých biotopov chránených druhov v treťom stupni ochrany.
viac
25.05.2019
L. Sólymos: Plošným výrubom v národných parkoch musí odzvoniť
Novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR posilňuje ochranu národných parkov Slovenska, smeruje do hospodárskej a sociálnej rady a následne pred vládu.
viac
20.01.2022
V Malých Karpatoch vznikne od 1. februára prírodná rezervácia Vydrica
V Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty vznikne od 1. februára prírodná rezervácia Vydrica. Výmera Vydrice bude 483 hektárov. Jej vyhlásenie schválila vláda na svojom stredajšom zasadnutí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %