Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.07.2020 11:05

Kométu NEOWISE bude na oblohe sprevádzať aj sedem planét slnečnej sústavy


Kométa NEOWISE na oblohe. Snímka zdroj: (tasr).


Hlavnou astronomickou udalosťou týchto dní je mimoriadne jasná kométa C/2020 F3 NEOWISE. Zážitok z jej pozorovania však umocní ďalší zaujímavý jav, možnosť vidieť na oblohe všetky planéty slnečnej sústavy.


„V súčasnosti sú planéty postavené tak, že pozorovateľovi, ktorý si privstane nadránom, sa naskytne skutočne zaujímavý pohľad. V tomto čase je totiž možné pozorovať prakticky všetky planéty, ktoré sú viditeľné voľným okom. Na rannej oblohe sa nachádzajú aj Urán a Neptún, no na ich pozorovanie je už potrebné použiť ďalekohľad,” povedal astrofyzik Patrik Čechvala z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky (FMFI) Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Niečo podobné sa udeje raz za niekoľko rokov a v kombinácii s kométou viditeľnou voľným okom je takáto situácia ešte výnimočnejšia. Mars, Jupiter a Saturn môžu byť pri vhodnom postavení voči Slnku pozorovateľné prakticky po celú noc. Venuša a Merkúr sú však vnútorné planéty, teda ich obežné dráhy sú k Slnku bližšie než obežná dráha Zeme. Môžeme ich teda vidieť iba po západe slnka nad západným obzorom alebo nad východným horizontom predtým, než slnko vyjde.

Venuša žiari na oblohe po západe slnka buď ako známa a mimoriadne jasná Večernica, alebo za úsvitu ako Zornica. Merkúr, ktorý má obežnú dráhu najbližšie k Slnku, je potom pozorovateľný len v krátkych niekoľkodňových obdobiach, keď sa od Slnka z nášho pohľadu vzdiali na maximálnu uhlovú vzdialenosť (najväčšia elongácia). Vhodné podmienky na pozorovanie Merkúra nastávajú teda raz za niekoľko mesiacov. Práve v nasledujúcom týždni (približne do 25. júla) sa podarí naplniť všetky tieto predpoklady.

Jupiter a krátko po ňom Saturn v našich zemepisných šírkach vychádzajú v týchto dňoch na oblohu medzi pol deviatou a deviatou večer a sú celú noc viditeľné ako dva výrazné objekty – Jupiter je druhé najjasnejšie teleso na oblohe po Venuši (ak nerátame Slnko a Mesiac) a dosahuje zdanlivú veľkosť –2,4 magnitúdy (mag), Saturn so zdanlivou veľkosťou 0,1 mag je o niečo slabší. Magnitúda udáva jasnosť objektu na oblohe v logaritmickej škále, pričom s jej stúpajúcou hodnotou zdanlivá veľkosť klesá, najjasnejšie objekty majú záporné hodnoty magnitúdy.

Červený či oranžový Mars vychádza okolo polnoci. Nadránom po 2.30 h zažiari nad východným obzorom Venuša (–4,4 mag). A napokon okolo 4. hodiny ráno vychádza Merkúr a keďže vtedy už svitá, je práve v tomto krátkom čase možnosť vidieť všetky planéty naraz vrátane Uránu a Neptúna, avšak už s použitím ďalekohľadu.

Cez víkend na rannú oblohu vychádza aj tenučký ubúdajúci Mesiac. A spolu s týmito telesami možno ešte vždy obdivovať jasnú kométu NEOWISE, hoci sa jej viditeľnosť, najmä voľným okom, pri rannom brieždení zhoršuje.

„Ak sa planéty k sebe priblížia, nazývame takéto úkazy konjunkcie. Tie sa na oblohe odohrávajú pravidelne. V celkom peknej konjunkcii sa nachádzajú práve Jupiter so Saturnom. Budú sa k sebe ešte viac približovať a do konca roka ešte vytvoria veľmi pekné divadlo,” doplnil Čechvala. Najtesnejšie pri sebe budú 21. decembra 2020.

Počas roka 2020 bude atraktívny aj Mars – na jeseň 6. októbra sa priblíži k Zemi na vzdialenosť 62,1 milióna kilometrov, čo je tretie najväčšie priblíženie po rokoch 2003 a 2018. Zároveň 13. októbra bude najďalej od Slnka. V tomto čase dosiahne zdanlivú veľkosť –2,4 až –2,6 mag, teda bude rovnako žiarivý ako Jupiter.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2020
V Mýte pod Ďumbierom sa otvárajú brány do bike parku
Mýto SKI & BIKE otvára opäť svoje brány pre všetkých nadšených bikerov. V sobotu 13. júna sa môžete tešiť na otvorenie druhej sezóny v špičkovom bike parku v Mýte pod Ďumbierom.
viac
10.07.2020
Meteorický roj Delta Aquaridy bude možné pozorovať od 12. júla do augusta
Meteorický roj Delta Aquaridy bude možné na oblohe pozorovať od 12. júla do 28. augusta. Od začiatku júla až do 15. augusta budú môcť ľudia pozorovať aj meteorický roj Alfa Kaprikornidy. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková.
viac
14.12.2020
Nočná obloha bude koncom roka aktívna
Maximá svojej aktivity dosiahnu viaceré meteorické roje. V pondelok ho ukážu Geminidy – meteorický roj, ktorý je činný od 11. do 17. decembra. Miesto, z ktorého zdanlivo vyletujú, leží v súhvezdí Blížencov.
viac
21.12.2020
Zimný slnovrat nastane v pondelok 21. decembra
Zimný slnovrat, teda aj najkratší deň roka, nastane tento rok v pondelok 21. decembra. Presne o 11.02 h stredoeurópskeho času (SEČ) sa začne astronomická zima.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %