Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
19.08.2019 09:20

Katarínka ožila počas Noci hradov a zrúcanín, prvý raz sprístupnili krypt


Ilustračný výrez plagátu


Areál ruín Kostola a kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej pri obci Dechtice v Trnavskom okrese ožil v noci zo soboty (17. 8.) na nedeľu v rámci Noci hradov a zrúcanín. Špeciálnym bodom programu bolo sprístupnenie jednej zo zrekonštruovaných krýpt priamo v ruinách kostola.


Ako o tom informovala členka občianskeho združenia Katarínka Michaela Stareková, atmosféru niekdajšieho pútnického miesta si prišlo vychutnať asi 400 ľudí.       

Program sa začal slávnostnou svätou omšou, ktorú celebroval Branislav Popelka za účasti kňaza z farnosti Dechtice Miroslava Kováča. Nasledoval koncert Komorného orchestra ZOE.

Súčasťou podujatia boli aj nočné prehliadky ruín Katarínky. "Prvýkrát sme otvorili kryptu, na ktorej sme pracovali počas uplynulých rokov," uviedla dobrovoľníčka Katarína Nemcová. Návštevníci sa mohli dozvedieť viac nielen o histórii Katarínky, ale aj o práci tamojších dobrovoľníkov.       

Projekt záchrany Kostola a kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej oslavuje tento rok 25 rokov od založenia. Pred štvrťstoročím ruiny objavili mladí študenti a pod vedením Petra Hercega sa pustili do realizácie projektu. "Stále pracujeme na kozervácii ruín," priblížila Nemcová. Za najväčší doterajší úspech považujú záchranu 30-metrovej kostolnej veže.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2019
V múzeu v Galante sa bude Veľká noc oslavovať tradičným podujatím
Rodinné podujatie Veľká noc v múzeu môžu v sobotu (13. 4.) navštíviť záujemcovia z Galanty a celého regiónu. Vo Vlastivednom múzeu v Galante budú pre nich pripravené tvorivé dielne, ukážky remeselnej výroby i hudobný program.
viac
11.05.2021
Noc múzeí a galérií bude 15. mája online aj prezenčne
Tretia májová sobota (15. 5.) bude na Slovensku patriť celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií. V poradí 17. ročník prebehne online i prezenčne.
viac
13.07.2022
Netradičné spoznávanie dejín Slovenského národného povstania
Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko prináša tretí ročník interaktívnych komentovaných prehliadok zameraných na dôležitú etapu dejín Slovenska: druhú svetovú vojnu a Slovenské národné povstanie.
viac
05.04.2023
Na Fiľakovskom hrade sa opäť uskutoční Palócka Veľká noc
Na Fiľakovskom hrade sa i tento rok uskutoční tradičná Palócka Veľká noc. V poradí 16. ročník podujatia na Veľkonočný pondelok (10. 4.) verejnosti priblíži maďarské i slovenské tradície. Informovala o tom riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Fiľakovo Eva Tóthová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %