Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.04.2022 12:55

Juráňovou dolinou v Západných Tatrách sa turisti poprechádzajú už tento víkend


Juráňova dolina, snímka zdroj: turisticky.sk


Juráňovou dolinou v Západných Tatrách sa turisti môžu poprechádzať už tento víkend. V sobotu 30. apríla sa končí sezónna uzávera červeno značeného turistického chodníka od ústia Juráňovej doliny do sedla Umrlá.


Ostatné turistické chodníky, na ktoré sa vzťahuje sezónna uzávera vysokohorského prostredia Tatranského národného parku (TANAP), si na prvých návštevníkov počkajú do 15. júna. TASR o tom informovala Martina Petránová zo Správy TANAP-u.       

Trasa vedie z Oravíc po červenej značke Tichou dolinou, pokračuje cez Tiesňavy Juráňovou dolinou až do sedla Umrlá. Odtiaľ sa Bobroveckou dolinou dostanú turisti po modro značenom turistickom chodníku späť k východiskovému bodu. "Okruh má asi osem kilometrov a pohodovou chôdzou sa dá prejsť približne za tri hodiny. Bez problémov ho zvládnu aj deti. Na informačných paneloch sa návštevníci dozvedia zaujímavosti o Národnej prírodnej rezervácii Juráňova dolina, ktorá je považovaná za geomorfologicky a krajinársky cenné územie so zachovalými lesnými biocenózami," priblížila Petránová.       

Lokalita sa podľa jej slov vyznačuje pestrou vápnomilnou kvetenou, pre ktorú je charakteristický tzv. výškový zvrat. "To znamená, že rastliny, ktoré sa obvykle vyskytujú v subalpínskom a alpínskom vegetačnom stupni, rastú v Juráňovej doline vo výške 800 až 900 metrov," vysvetlila Petránová a dodala, že je to spôsobené studenou mikroklímou. V tiesňave sa totiž dlho drží sneh a je tam málo slnečného svitu.       

Prekonať náročnejšie úseky dolinou, ktorou kedysi zvážali i železnú rudu vyťaženú pod vrchom Veľká Furkaska, pomôžu návštevníkom reťaze a drevené premostenia. Najvyšším bodom celej trasy je sedlo Umrlá (980 metrov, pozn. TASR), kde sa turisti dostanú po miernom stúpaní lesom. Tam sa nachádza posledné zo zastavení náučného chodníka, ktoré prezradí, že pralesovitý záver Juráňovej doliny je domovom živočíchov ako rys ostrovid, vlk dravý, medveď hnedý či orol skalný.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.12.2017
Chodník korunami stromov v Bachledovej doline je prístupný aj v zime
Jedna z najväčších atrakcií posledných mesiacov na Spiši, Chodník korunami stromov v Bachledovej doline, je v prevádzke aj počas zimy. Turisti sa hore dostanú len peši, keďže trojsedačková lanovka vedúca až ku chodníku bude v prevádzke výhradne pre lyžiarov.
viac
16.06.2020
Turistické chodníky v Tatrách sú po sezónnej uzávere opäť otvorené
V Tatranskom národnom parku (TANAP) sa skončila sezónna uzávera a návštevníci môžu od pondelka využívať kompletne všetky značkované chodníky vrátane prechodov cez vysokohorské sedlá a trasy, ktoré vedú na turisticky sprístupnené štíty.
viac
05.12.2020
MŽP: Výstavbu a dopravu v Demänovskej doline treba obmedziť
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) preverí stanoviská a rozhodnutia okresného úradu a Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR vydané k územnému plánu obce Demänovská Dolina a sprístupní ich na verejnú kontrolu.
viac
16.06.2022
V najstaršom národnom parku skončila sezónna uzávera
V Tatranskom národnom parku (TANAP) sa v utorok skončila sezónna uzávera. Po 7,5-mesačnej prestávke môžu návštevníci využívať všetky značkované turistické trasy, a to vrátane priechodov cez vysokohorské sedlá a chodníkov, ktoré vedú na turisticky sprístupnené štíty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %