Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
22.08.2024 09:05

J. Blcháč: Z Liptovskej nemocnice odchádzajú odborníci, verím, že pomôže petícia


Liptovská nemocnica s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši. Zdroj: nsplm


Manažment v Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši sa borí s personálnymi problémami. Potrebujú obsadiť 13 voľných pracovných miest na pozícii lekár.


Kvôli jej zaradeniu do najnižšieho stupňa v rámci optimalizácie siete nemocníc je však podľa námestníka riaditeľa Jána Drobča záujem o tieto miesta nulový. Primátor Ján Blcháč verí, že druhá petícia, tentokrát podaná ministerstvu zdravotníctva pod súčasným vedením, pomôže a nemocnicu preradia z najnižšej prvej kategórie do vyššieho druhého stupňa. Inak podľa slov primárov viacerých oddelení hrozí, že sa z nej do pár rokov stane doliečovák a nemocnica postupne zanikne.

Bez lekárov nebude nemocnica

Po vyše roku fungovania v prvom stupni zaznamenali v Liptovskej nemocnici odliv kvalifikovaných odborných pracovníkov.

„Už keď sa začalo hovoriť o rozdeľovaní nemocničných zariadení do kategórií, avizovali sme, že po zaradení tej našej Liptovskej do najnižšieho stupňa hrozí masívny odchod zamestnancov do zariadení vo vyšších stupňoch. Práve preto vznikla prvá petícia, aby sme predišli stavu, ktorý dnes musíme riešiť,“ upozornil primátor Ján Blcháč.

Lekári nemajú žiadnu motiváciu nastupovať do pracovného pomeru s nemocnicou, ktorá je ako jediná zo všetkých v regióne zaradená najnižšie.

„Nemocnica prvej úrovne nie je taká populárna, že by sa nám tu hrnuli lekári. Ako vzdeláme personál, ak nie na plánovaných operačných výkonoch a ako to tu do budúcnosti zvládneme, keď nevychováme mladých lekárov. Zvážajú nám tu ťažké prípady, napríklad ťažké úrazy z Jasnej. Musíme byť nemocnicou druhej úrovne, aby sme zabezpečili výchovu mladých, perspektívnych kádrov,“ povedal námestník riaditeľa pre liečebno – preventívnu starostlivosť a primár chirurgického oddelenia Ján Drobčo, ktorý sa obáva, že sa pri súčasnej perspektíve stane z Liptovskej nemocnice doliečovací ústav.

Nemôžu zoperovať ani apendix

Napriek odbornej zdatnosti personálu nie je nemocnici najnižšieho stupňa umožnené vykonávať základné jednoduché úkony, ako je napríklad operácia slepého čreva. Poisťovne k nej totiž pristupujú ako k tej z jednotkovej úrovne. Primárom viacerých oddelení robí ťažkosti, že personál je vo výkonoch obmedzený.

„Je to taká smutná komédia, že nás najskôr zaradia do nemocnice prvej kategórie a máme robiť len obmedzené výkony, ale paradoxne nám na urgentný príjem najnižšieho typu dovezú ťažkú polytraumu, ako motorkárov, zranených z dopravných nehôd, alebo čo bola nedávna udalosť, mladého muža s bodnými poraneniami. Takto by to nemalo fungovať,“ vyjadril sa pre médiá primár oddelenia úrazovej chirurgie Marián Selecký.

V sezóne ošetrí táto nemocnica viac ako tritisíc zahraničných turistov, slovenských návštevníkov táto štatistika nezahŕňa. Na urgentnom príjme ošetria ročne až okolo 25.000 ľudí, často je to stovka pacientov denne.

Špičkoví odborníci s najnižším zaradením

Kvalita neurológie je v Liptovskej nemocnici na najvyššej úrovni. Svedčia o tom aj ocenenia a certifikáty kvality najvyššieho stupňa, ktoré visia na stene neurologickej JISky. Primár Michal Kováčik vybudoval so svojím tímom špičkové pracovisko a dnes pociťuje výraznú neistotu či v ďalších rokoch budú môcť vôbec poskytovať neurologickú starostlivosť.

„ Aktuálne sme spustili proces našej jednotky intenzívnej starostlivosti a pokiaľ sa nám to podarí, budeme prvým neurologickým pracoviskom na Slovensku, ktoré túto európsku certifikáciu získa a moja otázka znie, patrí takéto pracovisko na úroveň jedna? Čo urobili naši pacienti zle, že budú chodiť do nemocnice na tejto úrovni, aj oni majú právo byť ošetrení na úrovni dva či tri, tak prečo majú za takouto úrovňou cestovať do iných nemocníc.“

O opodstatnenosti petície nie je pochýb

V poradí už druhú petíciu za zaradenie Liptovskej nemocnice do druhého stupňa podpísalo 7539 ľudí, primátor Ján Blcháč ju 20. augusta spolu so šéfkou petičného výboru Adrianou Kráľovou osobne zaniesli na ministerstvo zdravotníctva. Kým prvú petíciu podanú na rovnaký rezort koncom roka 2022 podpísalo až 15 000 ľudí a ministerstvo za vtedajšieho vedenia ju odignorovalo, primátor verí, že všetkých bezmála 23 000 podpisov súčasnej ministerke ani vláde nebude ľahostajných.

„Snáď s ňou bude teraz naložené zodpovednejšie, keď sa súčasní politici pozrú na našu nemocnicu so zdravým pohľadom, hádam usúdia, že jej zaradenie minulou garnitúrou bolo absolútne prestrelené. Ja osobne každé stretnutie s pani ministerskou Dolinkovou pripomínam tento nesúlad, ktorý vznikol a z jej strany nevidím problém, súhlasí s lekármi, s obyvateľmi aj s vedením mesta o preradení nemocnice do vyššieho stupňa, ale musíme presvedčiť aj tých, ktorí pochybujú,“ vysvetlil primátor zmysel ďalšej petície.

Nedostupná starostlivosť

Podľa šéfky petičného výboru Adriany Kráľovej určením najnižšieho typu pre nemocnicu v Liptovskom Mikuláši porušilo ministerstvo zákon o kategorizácii.

„Problémy časovej dostupnosti zdravotnej starostlivosti sa prehlbujú a na to sme upozorňovali ešte pred optimalizáciou. Ministerstvo nezohľadnilo reálnu dopravnú situáciu, čo potvrdzuje aj stanovisko Žilinskej univerzity. Takže starostlivosť, ktorú poskytujú nemocnice II. stupňa, nie je v skutočnosti taká dostupná, ako by mala podľa zákona byť, “ povedala Kráľová.

Najbližšou nemocnicou II. úrovne je Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku. Hoci zákon hovorí o dostupnosti osobným motorovým vozidlom, množstvo pacientov auto nemá. A s prevozmi nesúhlasí ani šéf chirurgickej ambulancie Ján Drobčo.

„Hovoria nám, veď máte diaľnicu, preveziete ťažký úraz. No nech mi ukážu, kto tu previezol ťažký úraz za ostatných 10 až 20 rokov. My nemôžeme voziť do Ružomberka, kde majú pretlak alebo dokonca do Popradu, kde je nemocnica v rekonštrukcii, veď všetky prípady práveže odtiaľ vozia k nám, do Mikuláša.“

Podľa slov primára Drobča dokonca aj všetky zranené pretekárky tohtoročného Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní okrem Petry Vlhovej zvážali z Jasnej práve do Liptovskej nemocnice, tej s najnižším stupňom.

Autor: (ts-mesto Liptovský Mikuláš, Viktória PERĎOCH ČAPČÍKOVÁ, hovorkyňa)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2017
Mobilná aplikácia vám pomôže rýchlo vyhľadať zdravotnú pomoc
Aplikácia otvorenalekaren.sk pomáha verejnosti v núdzi vyhľadať najbližšiu otvorenú lekáreň, lekársku službu prvej pomoci či nemocnicu. Zahlasujte za ňu v celoslovenskej súťaži.
viac
11.03.2019
Valentínska kvapka krvi prilákala študentov
Študenti viacerých stredných škôl v Komárne sa rozhodli darovať krv v rámci Valentínskej kvapky krvi. Kampaň Slovenského Červeného kríža, do ktorej sa zapojila aj Nemocnica Komárno, potrvá do 21. marca.
viac
12.12.2019
Darujte krv počas najkrajších sviatkov v roku
Jubilejný 10. spoločný výjazdový odber krvi na Trenčianskej župe s prívlastkom vianočný sa uskutoční v priestoroch krajského úradu v stredu 18. decembra 2019. Verejnosť už tradične môže vzácnu červenú tekutinu darovať aj jednej z troch župných nemocníc.
viac
01.02.2024
Zrekonštruované pôrodnícke oddelenie Liptovskej nemocnice už využívajú rodičky
Nový komfort môžu očakávať rodičky na pôrodníckom oddelení Liptovskej nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Celková investícia predstavuje 200 tis. eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %