Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
22.12.2018 02:35

Humenné: Mesto začne budúci rok v rozpočtovom provizóriu


Ilustračná snímka (msú)


Nového primátora Humenného Miloša Merička po prevzatí funkcie podľa jeho vlastných slov nemilo prekvapilo, že mesto v koncoročnom období vôbec nepripravovalo rozpočet na budúci rok, a tak ho začne samospráva v rozpočtovom provizóriu.


Poslancom by ho chceli predložiť vo februári. Informoval o tom na štvrtkovom (20. 12.) zastupiteľstve. Podľa bývalej hlavy mesta Jany Vaľovej má nový primátor hľadať riešenia, nie výhovorky. Uviedla, že rozpočet schvaľovali aj v minulosti napríklad vo februári a mesto tým nijak neutrpelo, práve naopak.       

Meričko spomenul aj komplikácie športových klubov, najmä hokeja. "To, že ideme do budúceho roka s provizóriom, znamená, že im nemôžeme poskytnúť dotácie," uviedol s tým, že mesto podporilo tento šport v roku 2018 sumou viac ako 400.000 eur. "Všetky sú už vyčerpané. MHK Humenné mohlo hrať prvú ligu už v minulej sezóne, ale pod zámienkou, že nemáme v tíme veľa Humenčanov, sme zostali v druhej lige, ktorá je lacnejšia. V septembri už bola predvolebná kampaň, preto sa musela hrať prvá liga. Peniaze sa minuli, rozpočet nie je a fanúšikovia tlačia, aby sa prvá liga dohrala. Začarovaný kruh vytvorila extrémne drahá predvolebná kampaň mojej predchodkyne, ktorú zaplatili všetci Humenčania," vyslovil Meričko. Medzičasom už mesto získalo štadión do svojej správy, zachrániť chcú hlavne mládež.       

Čo sa týka nezabezpečenej mestskej hromadnej dopravy (MHD) na rok 2019, primátor uviedol, že s michalovskou spoločnosťou uzavrel dodatok k platnej zmluve za rovnakých podmienok ako doteraz. "Zmena dopravcu nepripadala do úvahy, pretože nebola vypísaná obchodná súťaž, tú pripravíme v budúcom roku," dodal. Pokračoval, že za zlomyseľnosť od svojej predchodkyne považuje fakt, že po voľbách začala podpisovať pracovné zmluvy s novými zamestnancami. "Tí ani nevedeli, čo majú robiť," spomenul. Ako ďalej uviedol, počet novoprijatých pracovníkov do prevzatia funkcie predstavuje číslo štyri, v dvoch prípadoch bol zrealizovaný presun zamestnancov. "Na dobu neurčitú bol upravený pracovný pomer až ôsmim zamestnancom," poznamenal.       

Veľkým problémom bol podľa jeho ďalších slov neporiadok v evidencii zmlúv. "Dokonca zisťujeme, že zmluvy chýbajú a nikto ani netuší, kde sú. Keď to zosumarizujeme, obrátim sa na orgány činné v trestnom konaní," uviedol Meričko. Ku koncu roka očakáva, že zostatok na účtoch by mohol byť 949.000 eur, úveru 771.000 eur a rezervného fondu 1.877.000. "Záväzky prechádzajúce do budúceho roka na základe uzatvorených zmlúv budú vo výške 2.434.000 eur," vyčíslil.       

Podľa bývalej hlavy mesta si mal primátor pozvať staré a nové vedenie hokeja na zastupiteľstvo, aby verejne deklarovali situáciu, aká v hokeji je. "Pretože vždy výpoveď len jednej strany neodzrkadľuje skutočný stav. Je mi ľúto, čo sa v hokeji deje a určite nikto nerozohráva hru, je to bežný pracovný život," uviedla Vaľová v stanovisku, ktoré zverejnila na sociálnej sieti.       

Na margo dopravy povedala, že Meričko mal 21 dní na to, aby sa sám rozhodol, ako bude v tejto otázke pokračovať. "Ak by som podpísala zmluvu s prepravcom MHD tesne pred svojím odchodom, bola by som obviňovaná, že som takúto zmluvu podpísala a že terajšie vedenie mesta by si to predstavovalo inak," vysvetlila s tým, že to mohlo túto zmluvu podpísať na tri mesiace a získať tak čas na vypísanie novej transparentnej súťaže.       

Čo sa týka zmlúv, každá prichádza podľa Vaľovej na mestský úrad v troch až štyroch origináloch. "Zmluvy sú uložené na príslušných oddeleniach, disponuje nimi napríklad primátor, právnik, kontrolórka a prednosta a všetky zmluvy sú zverejnené, pretože dňom zverejnenia nadobúdajú účinnosť," tvrdí. V prípade zostatkov na účtoch bývalá primátorka zdôraznila, že mesto odovzdala vo výrazne lepšom stave, ako ho prebrala. Uviedla, že nové vedenie má k dispozícii vyše 6 miliónov eur a množstvo úspešných rozbehnutých projektov.       

Vaľová reagovala aj na vyjadrenia týkajúce sa novoprijatých zamestnancov. Urobila tak podľa vlastných slov preto, aby zabezpečila chod úradu. "Je mi ľúto, že pán primátor Meričko prepustil niektorých, pričom nevychádzal z toho, či sú profesijne zdatní, ale kedy a kým boli prijatí na pracovné miesto," uzavrela.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.12.2018
Novozvolený primátor M. Meričko prebral vedenie mesta
Novozvolený humenský primátor Miloš Meričko, ktorého v tohtoročných voľbách podporovala široká koalícia strán, prebral na pondelkovom ustanovujúcom zasadnutí vedenie mesta od už bývalej primátorky Jany Vaľovej.
viac
18.12.2018
Bratislava: Niektoré mestské časti začnú rok 2019 v rozpočtovom provizóriu
Niektoré bratislavské mestské časti vstúpia do budúceho roka v rozpočtovom provizóriu. Finančný plán na rok 2019 síce vypracovaný je, prejsť však musí najskôr miestnymi komisiami, kým sa dostane na rokovanie zastupiteľstiev.
viac
14.01.2020
Tisovec začína rok v rozpočtovom provizóriu
V rozpočtovom provizóriu začína aktuálny rok samospráva mesta Tisovec v okrese Rimavská Sobota. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) na svojom poslednom zasadnutí.
viac
13.02.2020
Skalickí poslanci schválili rozpočet
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Skalici schválili na svojom prvom tohtoročnom zasadnutí v stredu (12. 2. 2020) rozpočet mesta na rok 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %