Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.08.2019 03:44

Historický vozeň na košickej detskej železničke zničilo nákladné auto


Pri dopravnej nehode na košickej Čermeľskej ceste došlo aj k fatálnemu poškodeniu vozňa vyrobeného v roku 1886, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, respektíve je zapísaný v zozname technických pamiatok.


Do odstavených vagónov Košickej detskej historickej železnice narazilo dnes dopoludnia nákladné auto s cisternou.


Ako povedal jej riaditeľ Ľubomír Lehotský, pri dopravnej nehode na košickej Čermeľskej ceste došlo aj k fatálnemu poškodeniu vozňa vyrobeného v roku 1886, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, respektíve je zapísaný v zozname technických pamiatok. Zranená je jedna osoba.       

Podľa Lehotského vodič pri nehode prerazil zvodidlá a náraz vagóny naklonil. „Škody zatiaľ neviem odhadnúť, ale budú vyššie ako 100 000 eur. Jeden z vagónov je vzácny historický, na ďalšom sme pracovali tri roky a do prevádzky sme ho uviedli len pred pár dňami. Bola to odstavná koľaj, našťastie, okolo žiaden vláčik nešiel,“ povedal.       

„Nákladné auto je prevrátené, zraneného šoféra odviezlo sanitné vozidlo. Na mieste zasahuje deväť príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na troch vozidlách, situáciu riešia. Išlo o fekálnu cisternu, neboli to žiadne nebezpečné látky,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva (KR PZ) HaZZ v Košiciach.       

Detská železnica bude počas stredy mimo prevádzky. Podľa Lehotského by po premeraní trate, vyslobodení havarovaného kamióna a odprataní zvyškov nehody mohla byť spustená vo štvrtok (15. 8.).       

Ako pripomenul, v poslednom období eviduje detská železnica v Košiciach viaceré škody, pred pár týždňami ju podľa jeho slov niekto okradol o podvaly a štrk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2017
Čermeľ opäť ožije svetlami, tancom a hudbou
Noc plnú pary, hudby, svetiel, akrobacie a tanca ponúkne Košická detská historická železnica 30. septembra počas Noci svetiel.
viac
05.05.2020
Košickou detskou historickou železnicou sa odvezieme už 8. mája
Detská železnica v Košiciach otvorí svoje brány pre verejnosť už počas najbližšieho štátneho sviatku – 8. mája.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
22.04.2021
Prvá na Slovensku otvorí sezónu Košická detská historická železnica
Zo všetkých historických úzkorozchodných železníc na Slovensku práve tá v Košiciach začne sezónu v tomto roku ako prvá. Kolesá historického vláčika sa po koľajniciach v Čermeľskom údolí rozbehnú v sobotu 24. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %