Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
08.04.2022 10:35

Geoportál KSK ponúka mapy a aplikácie v oblastiach ako doprava či sociálne veci


Geoportál KSK.


Ako platforma na integráciu, ukladanie a publikovanie údajov zobraziteľných v mape slúži spustený Geoportál Košického samosprávneho kraja (KSK). Záujemcovia ho nájdu na webovej stránke www.geoportalksk.sk. Informoval o tom Úrad KSK.


Súčasťou je databáza aktuálnych a otvorených geopriestorových údajov, ktorá bude slúžiť na spoznávanie regiónu, efektívnu výmenu údajov medzi inštitúciami a jednoduché sprostredkovanie dôležitých tém verejnosti. V súčasnosti je do geoportálu integrovaných 54 datasetov s metaúdajmi, ktoré je možné prehliadať vo viacerých tematických webmapových aplikáciách – Administratívne hranice, Dotácie, Sociálne veci, Doprava a ďalšie. Ak sa napríklad obyvateľ chce dozvedieť viac o doprave, zvolí si aplikáciu Doprava, ktorá zahŕňa informácie o cestnej sieti v kraji. Patria tam diaľnice a rýchlostné cesty, cesty I., II. a III. triedy, cesty vo vlastníctve KSK, ale aj železničné a autobusové zastávky.

"Zriadenie geoportálu je ďalším dielikom do skladačky podpory menej rozvinutých regiónov aj lepšej informovanosti samotných obyvateľov kraja. Profitovať z neho budú východniari, samospráva, akademický aj súkromný sektor. Jeho hlavným prínosom je to, že užívatelia dokážu rýchlo, jednoducho a efektívne vyhľadávať informácie z rôznych oblastí života," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Na tvorbe regionálnej infraštruktúry priestorových informácií spolupracuje KSK v rámci iniciatívy Catching-up Regions spoločne so Svetovou bankou, Európskou komisiou a Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

"Geoportál je platforma sprístupnená pre celý Košický kraj, nielen pre pracovníkov župy. Tím Svetovej banky poskytol kraju technickú podporu pri zavádzaní geoportálu a pomohol definovať, inštalovať a nastaviť požadované technické prostredie pre geoportál. Tieto údaje sú kľúčovým prvkom mestského aj regionálneho rozvoja, preto v súčasnosti prebieha príprava a spracovanie ďalších dát, ktoré bude krajský geoportál zverejňovať," priblížil vedúci odboru regionálneho rozvoja Úradu KSK Matej Ovčiarka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Mesto Košice uviedlo do prevádzky novú mobilnú aplikáciu UBIAN
Košičania tak môžu ako prví otestovať kombináciu moderných technológií a pohodlného cestovania, ktorú im prináša Dopravný podnik mesta Košice a spoločnosť TransData Žilina.
viac
23.02.2019
OLO začne s odvozom bioodpadu zo záhrad od 1. marca
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začne s odvozom biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu zo záhrad od piatka 1. marca. Odvoz bioodpadu potrvá do 30. novembra. TASR o tom informovala hovorkyňa OLO Beáta Humeniková.
viac
10.01.2022
KSK spustil novú výzvu na poskytnutie dotácií
Košický samosprávny kraj (KSK) vyhlásil výzvy na poskytnutie dotácií na rok 2022. V krajskom rozpočte je v rámci dotačnej schémy vyčlenených 600 000 eur.
viac
08.08.2023
V Slovenskom raji po vyše desaťročí opäť spustili lanovku na Geravy
V obci Dedinky v južnej časti Slovenského raja v pondelok oficiálne otvorili zrekonštruovanú lanovú dráhu vedúcu na planinu Geravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %