Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
15.06.2022 08:25

Gemer a Malohont po získaní značky Európske dedičstvo dúfajú v nárast turistiky


Hrad Krásna Hôrka nad obcou Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava. Snímka zdroj: (tasr).


Získanie značky Európske dedičstvo (European Heritage Label) pre 12 gotických kostolov so stredovekou sakrálnou architektúrou v Gemersko-malohontskom regióne je šancou dostať viac do povedomia túto kultúrno-historickú oblasť na Slovensku a jej kultúrne dedičstvo a zvýšiť tam turistický ruch.


Podľa spravodajcu TASR to v pondelok (13. 6.) večer v Bruseli uviedli predstavitelia Banskobystrického a Košického samosprávneho kraja po slávnostnej ceremónii udeľovania značky Európske dedičstvo.

Po prvý raz túto značku, udeľovanú každé dva roky, získava aj Slovensko. Súčasťou ocenenej lokality sú kostoly v Rimavskej Bani, Rimavskom Brezove, Kyjaticiach a Kraskove v rámci Rimavského okruhu, kostol v Chyžnom, Kameňanoch, Rákoši a rotunda v Šiveticiach v rámci Jelšavského okruhu a kostol v Koceľovciach, Ochtinej, Plešivci a Štítniku v rámci Štítnického okruhu.

Predseda Banskobystrického kraja Ján Lunter verí, že návštevníci ocenených kostolíkov sa oboznámia s dejinami časti Slovenska, ktoré bolo v 14. a 15. storočí "železným srdcom Európy" a finančné príjmy miestnym obyvateľom dovoľovali, aby si až z Talianska zavolali maliarov, ktorí fresky maľovali na čerstvú omietku.

"Bude dosť práce, aby sme to dostali do takej polohy, že tam môžeme pozývať turistov, a je dôležité, aby pomohlo aj ministerstvo kultúry," uviedol Lunter s odkazom na slabú vybavenosť infraštruktúry. Potvrdil, že sa rokuje o tom, ako zaistiť, aby kostoly boli otvorené pre širšiu verejnosť. Priznal tiež, že ich treba lepšie chrániť pred poškodzovaním. "Nechať to len na cirkevné spoločenstvá, aby to chránili, je málo. Chcelo by to elektronické vybavenia a kamerový systém," odkázal.

Riaditeľ Úradu Košického samosprávneho kraja Boris Bilčak upozornil, že po získaní značky prichádza etapa ďalšej spolupráce s Banskobystrickým krajom, aby spoločnými silami pritiahli do regiónu nielen slovenských, ale aj zahraničných návštevníkov. Vyjadril nádej, že získanie značky bude prínosom pre oba kraje. Nevylúčil, že podobná spolupráca, a to aj s Prešovským krajom, bude pokračovať aj v budúcnosti pre získanie predmetného ocenenia aj pre iné lokality.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2016
Vedecká konferencia venovaná kultúrnemu dedičstvu Gemera/Malohontu
Kultúrnemu dedičstvu Gemera a Malohontu a jeho sprístupňovaniu bola venovaná vedecká konferencia, ktorá sa konala 2. decembra v priestoroch Osvetového centra vyšehradskej kultúry v Jelšave v okrese Revúca.
viac
03.05.2022
Stredoveké maľby na Gemeri a v Malohonte získali Značku Európske dedičstvo
Stredoveké nástenné maľby na Gemeri a v Malohonte získali prestížne ocenenie Značka Európske dedičstvo (European Heritage Label).
viac
02.02.2023
Značku Regionálny produkt Gemer-Malohont získalo ďalších 24 držiteľov
Značku Regionálny produkt Gemer-Malohont získalo ďalších 24 držiteľov, z toho 20 výrobcov a štyria poskytovatelia služieb. Slávnostné udeľovanie certifikátov sa uskutočnilo v sobotu (28. 1.) v Dome osvety v Rimavskej Sobote.
viac
27.09.2023
OOCR Gemer vyhlásila výzvu na udelenie značky Regionálny produkt Gemer-Malohont
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer vyhlásila výzvu na predkladanie žiadostí o udelenie značky Regionálny produkt Gemer-Malohont. Výrobky a služby v cestovnom ruchu sa môžu o udelenie regionálneho označenia uchádzať do 30. septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %