Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
03.05.2021 03:15

Dvojica rysov z bojnickej zoo našla nový domov v slovinskom národnom parku


Snímka zdroj: (zoobojnice.sk).


Národný park Triglav v Slovinsku získal troch nových obyvateľov. Rysy Lenka a Julija pochádzajú zo Slovenska a Tris z Rumunska.


Do voľnej prírody ich vypustili v uplynulých dňoch v rámci misie, ktorej úlohou je zachrániť dinársko-juhovýchodnú alpskú populáciu pred jej vyhynutím. Informoval o tom hovorca Národnej zoologickej záhrady Bojnice Pavel Procner.

„Mená dvoch rysov sú úzko spojené s národným parkom Triglav. Rys Tris bol pomenovaný kombináciou dvoch mien - Triglav je najvyššia slovinská hora a rys je po slovinsky ris. Samica Julija si vyslúžila meno po Julských Alpách a Juliusovi Kugym, prieskumníkovi slovinských hôr a patrónovi Národného parku Triglav,” načrtol Procner.

Trojica rysov v slovinskom parku doplnila rumunskú samicu Aidu a samca Zoisa, ktorých z aklimatizačnej stanice vypustili koncom apríla. „V aktuálnej sezóne sa translokované rysy nevypúšťali v jadre Dinárskeho pohoria tak ako v predchádzajúcich dvoch rokoch, ale na sever, do juhovýchodných Álp, neďaleko hraníc s Talianskom a Rakúskom,” priblížil Procner.

Vypustením pätice rysov sledujú ochranári založenie novej časti populácie tohto druhu. Tá by mala priblížiť budúce prepojenie medzi dinárskou populáciou v Slovinsku a Chorvátsku s tou alpskou vo Švajčiarsku, Taliansku a Rakúsku. „Prepojenie medzi juhovýchodnými Alpami a Dinárskym pohorím potvrdil tento rok prostredníctvom telemetrie aj slovenský rys Maks, ktorého rehabilitovali v Národnej zoo Bojnice,” spomenul hovorca zoo.

Tento krok podľa neho nielen prepojí dinársku populáciu rysa s novozaloženou populáciou v juhovýchodných Alpách, ale zachráni i posledných pár jedincov rysa prežívajúcich v talianskych Dolomitoch.

„Verím, že všetky rysy sa rýchlo aklimatizujú a spoločne vytvoria nesmierne dôležitý medzistupeň na dôležité prepojenie dinárskej a alpskej populácie,” skonštatoval hlavný zoológ Národnej zoo Bojnice Branislav Tám.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
V NP Muránska planina slávnostne otvorili obnovené turistické chodníky
V sobotu 25. júna sa v Terénnom informačnom stredisku Národného parku Muránska planina v sedle Burda konalo slávnostné otvorenie obnovených turistických chodníkov.
viac
06.12.2017
Nad štátnymi pozemkami v bezzásahových územiach by prevzali správu národné parky
Ministerstvo životného prostredia posledné mesiace intenzívne pracuje na posilnení ochrany prírody. Na neformálnych raňajkách s novinármi to uviedol šéf envirorezortu László Sólymos. Zároveň predstavil ciele envirorezortu.
viac
11.11.2020
Pre obchádzkovú trasu na Muráni platí nový harmonogram pre prejazd
Súčasťou rekonštrukčných prác na poškodenom úseku cesty medzi Muráňom a Prednou Horou je aj úprava obchádzkovej trasy, ktorá vedie cez Národný park Muránska planina. Spoločnosť Skanska SK už s prácami začala, do ich ukončenia platí na obchádzke nový harmonogram prejazdu.
viac
17.03.2023
Slovenský rys karpatský podporí populáciu v Slovinsku
Rys karpatský, ktorého odchytili vo Volovských vrchoch na východe Slovenska, podporí populáciu svojho druhu v Slovinsku. Samca previezla Národná zoologická záhrada Bojnice uplynulý týždeň do Triglavského národného parku v rámci projektu LIFE Lynx.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %