Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
08.08.2018 09:20

Deti si v Rákociho paláci môžu vytancovať odmenu


Ilustračná snímka


V Krajskom múzeu v Prešove zažijú deti ľudovú veselicu ako sa patrí. Naučia sa tu základy našich ľudových tancov a osvoja si texty a melódie piesní, napríklad aj v šarišskom nárečí. Okrem toho sa môžu doslova pretancovať k sladkej odmene.


V Rákociho paláci ožije už tento štvrtok pravý slovenský folklór. V rámci cyklu podujatí Netradičné prázdniny v múzeu sa môžu deti hravou formou oboznámiť so základnými krokmi ľudových tancov.

„V priestore átria budú rozmiestnené postrihané texty piesní. Úlohou detí bude papieriky nájsť a texty poskladať. Tie sa viažu ku konkrétnym tancom a hrám“ hovorí etnografka Krajského múzea v Prešove Mgr. Michaela Dvoekonko.

Deti sa najprv naučia texty a potom choreografiu. Za odmenu po každom tanci dostanú kúsok mapy, na ktorej je vyznačené miesto, kde sa nachádza odmena.

„Následne si spoločne poskladajú mapu a pôjdu hľadať skrytý poklad. Takto sa postupne pretancujú k odmene“ prezradila Dvoekonko.

Ľudový tanec a ľudová pieseň boli v minulosti bezprostrednou súčasťou života. V dnešnej hektickej dobe sa však tieto prejavy z bežného života vytrácajú.

„Ľudia postupne strácajú povedomie o tom, ako sa kedysi žilo. Preto je dôležité, a to najmä u detí, pracovať s folklórnym materiálom a približovať im život ľudí v minulosti“ dodáva Dvoekonko.

Podujatie je vhodné pre deti do 10 rokov. Na v poradí už piaty tohtoročný denný tábor sa treba nahlásiť vopred. Jeden vstup bude v dopoludňajších hodinách o desiatej a druhý o trinástej popoludní. Počet miest je limitovaný.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Autor: (ts-Mgr. Rastislav Žitný, KMP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2018
V Krajskom múzeu sprístupnili výstavu Koňare
Prešovčanom prischlo pomenovanie Koňare. V Krajskom múzeu v Prešove v týchto dňoch sprístupnia výstavu Koňare s podtitulom Tradícia chovu koní v Prešove a okolí. Jej autorom je Igor Lazorík. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 30. marca.
viac
09.08.2018
V Krajskom múzeu v Prešove odhalia dôverné tajomstvá cisárovnej Sisi
Divadlo teatrálnej skratky predstaví v Krajskom múzeu v Prešove dramatizovaný pohľad do regionálnych dejín. Nebude sa však bojovať ale zabávať. Ako to v minulosti vyzeralo a aké tajomstvá ukrývala cisárovná Sisi sa návštevníci múzea dozvedia už túto nedeľu v Rákociho paláci.
viac
03.04.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví kamene učencov
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať tajomné umenie suiseki. Táto umelecká forma prezentuje kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú niečo výnimočné. Výstavu sprístupnia vo štvrtok v Rákociho paláci.
viac
29.07.2022
Rákociho palác ožije ľudovou kultúrou východného Slovenska
Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre svojich návštevníkov tradičné letné podujatie pod názvom Leto s Rákocim. Ľudový víkend sa uskutoční počas víkendu (30. - 31. 7.) v átriu Rákociho paláca, sídla múzea.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %