Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.10.2021 11:50

Centrum mesta pozdravili na Hubertovej jazde desiatky jazdcov na koňoch


Na snímke Hubertova jazda, ktorá sa tradične koná na záver jazdeckej a poľovníckej sezóny na Hlavnej ulici v Košiciach. FOTO TASR – František Iván


Historické centrum Košíc v piatok popoludní zažilo slávnostnú jazdu desiatok jazdcov na koňoch. Išlo o súčasť Hubertovej jazdy konanej tradične na záver jazdeckej a poľovníckej sezóny.


Súčasťou slávnostného nástupu s fanfárami pred štátnym divadlom bolo prečítanie reglementu – pravidiel Hubertovej jazdy a dekorácia koní. Mimoriadny sprievod zhruba tridsiatky jazdcov vrátane jazdnej polície prišiel na Hlavnú ulicu po Komenského ulici z areálu Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach.       

Hubertovu jazdu organizovala UVLF v spolupráci s mestom Košice. Sprievodný program pred štátnym divadlom od predpoludnia tvorili muzikanti zo Základnej umeleckej školy na Jantárovej ulici a sokoliarska skupina Horus Košice.       

Po dekorácii koní sa jazdci vydali na tradičný „hon na líšku“ do lesov v okolí Bankova. Líšku symbolicky predstavuje jeden z jazdcov označený líščou kožušinou alebo chvostom. „Pre jazdcov je pripravených množstvo prekážok. Jazda trvá dve až tri hodiny a preverí sily jazdcov aj koní. Vedúcim jazdcom je master, jeho pokyny musia všetci jazdci rešpektovať. Víťazom jazdy sa stane ten, komu sa podarí chytiť líšku, čo nie je jednoduché, pretože kožušinu musí víťaz strhnúť v plnom cvale,“ priblížila hovorkyňa UVLF Zuzana Bobriková.  

Hubertova jazda vzdáva česť jazdcom, športovcom a koňom, ktoré celý rok slúžia človeku, reprezentujú ho a pomáhajú mu v jeho práci. Táto tradícia má priblížiť sviatok svätého Huberta – patróna poľovníkov a jazdcov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Detská železnica oslávi 60. výročie dokončenia trate
Deň plný pary, atraktívneho programu či prevádzky štyroch rušňov zažijú návštevníci vo štvrtok 1. septembra na historickej úzkorozchodnej železnici v Čermeľskom údolí.
viac
16.03.2017
Za pamiatkami UNESCO na Spiši vás odvezie motoráčik
Organizácia Košice Región Turizmus pripravila pre všetkých turistických nadšencov jedinečné nostalgické jazdy VLAKOM ZA UNESCOM. Prvý vláčik vyráža z Košíc na gotický Spiš už 2. apríla.
viac
28.12.2017
Detský Silvester na železnici aj v tomto roku
Detský Silvester na trati bude aj v tomto roku, no o deň skôr! Navyše výnimočne nie v Čermeľskom údolí, ale na „veľkej“ železnici s odchodom z Hlavnej stanice už túto sobotu o 9:30 hod.
viac
19.10.2023
Športovú jazdeckú sezónu ukončí tradičná Hubertova jazda
Tradičnou Hubertovou jazdou v Národnom žrebčíne Topoľčianky sa Slovenská jazdecká federácia oficiálne rozlúči s tohtoročnou športovou sezónou. Jej ukončenie je naplánované na sobotu 21. októbra, informoval žrebčín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %