Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
30.09.2019 06:05

Bratislava začala vytvárať komplexný vzdelávací systém pre mestských policajtov


Ilustračná snímka, zdroj: Bratislavské noviny


Splnomocnenkyňa bratislavského primátora pre bezpečnosť a drogovú politiku Iveta Chovancová začala spolu s náčelníkom Mestskej polície Bratislava Marekom Gajdošom vytvárať komplexný vzdelávací systém pre mestských policajtov v hlavnom meste.


Jedným z prvých krokov bol špeciálny výcvik 15 bratislavských mestských policajtov v Košiciach.       

"Samotné zvýšenie počtu mestských policajtov nič neprinesie, ak nebudeme pracovať na zlepšení kvality ich výkonu a vzdelaní. Mesto potrebuje policajtov, ktorí vedia dobre komunikovať a vedia, ako predchádzať agresii alebo zmierňovať medziľudské konflikty," vysvetľuje bratislavská samospráva.       

V rámci vytvárania komplexného vzdelávacieho systému pre bratislavských mestských policajtov sa mestu Bratislava podarilo dohodnúť spoluprácu s ministerstvom vnútra a Strednou odbornou školou Policajného zboru v Košiciach. Pätnásť členov bratislavskej mestskej polície tu získalo špeciálny výcvik, ktorý je bežne určený len antikonfliktný tím štátnej polície. "Bežne takýto tím vyniká schopnosťou zvládať prácu s davom, zabrániť konfliktom nenásilnou cestou a preventívne pôsobiť proti akejkoľvek agresii pri udalostiach, ako sú veľké protesty či športové zápasy," vysvetľujú zástupcovia magistrátu na sociálnej sieti v skupine Bratislava - mesto pre všetkých.       

Ide podľa nich o pilotný krok, ktorý bude viesť k postupnému otestovaniu a vytvoreniu celého programu nadstavbového vzdelávania pre mestských policajtov. "Už teraz vieme, že základom budú komunikačné zručnosti, právne predpisy, etický kódex, ale aj sociálne témy," podotkli. Bratislava chce, aby jej mestskí policajti boli pripravení aj na riešenie situácií s ľuďmi, ktorí sú pod vplyvom alkoholu či iných drog, ale aj s ľuďmi bez domova. "Výsledkom bude úplne nová zásahová jednotka mestskej polície, ktorá bude mať potrebné vzdelanie, podmienky a najmä zručnosti potrebné na riešenie konfliktov," deklaruje bratislavská samospráva.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2017
Meskáčik medzi sluchovo postihnutými
Prešovskí mestskí policajti získali zaujímavú skúsenosť. V rámci projektu Meskáčik pomáha totiž zavítali medzi sluchovo postihnuté deti.
viac
08.01.2019
K8 o chodníkovej novele, o hazarde, financovaní samosprávy a mestskej polícii
Primátori krajských miest pod vedením primátora Bratislavy Matúša Valla dnes v rámci Združenia K8 rokovali o viacerých spoločných témach a problémoch miest, pri ktorých je dôležité vytvoriť aj verejný tlak, aby sa účinnejšie riešili.
viac
09.01.2023
Mestská polícia má nové vozidlá, jedno so špeciálnou výbavou
Mestská polícia v Bratislave má 11 nových vozidiel. Jedným z nich je aj vozidlo so špeciálnou výbavou, ťažným i navíjacím zariadením, ktoré je určené na riešenie krízových situácií v uliciach hlavného mesta, ale aj v ťažšie dostupnom teréne.
viac
11.12.2023
Bratislava sa spolu s mestskou políciou stala súčasťou európskeho projektu
Bratislava sa spolu s mestskou políciou stali členmi európskeho projektu PACTESUR2, ktorý je zameraný na ochranu ľudí vo verejných priestoroch. Do projektu sa zapojilo 15 krajín z Európy. TASR o tom informoval vedúci oddelenia komunikácie mestskej polície Peter Borko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %