Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
14.11.2019 06:05

Barokový mostík v Stupave naberá konkrétnu podobu


Barokový mostík v Stupave. Ilustračná snímka zdroj: NaZahori.sk


Rekonštrukcia barokového mostíka v Stupave prechádza do ďalšej fázy.


"Po murovaní klenieb mosta, montáži ramenátov a obnovení súsoší a zábradlia sa na most osadzujú obnovené ozdobné a reliéfne prvky," informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.       

"Osádzanie obnovených prvkov je realizované bez definitívnej povrchovej úpravy, ktorá sa prvkom dodá až v poslednej fáze prác. Zároveň bude celá plocha mosta upravená konzervačným náterom, ktorý zabezpečí uchovanie jednotlivých prvkov a ich odolnosť voči vplyvom vonkajšieho prostredia," dodala.       

Postupy prác pri obnove mosta konzultoval zhotoviteľ s Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave, projektantmi a so statikmi. "K dosiahnutiu čo najpresnejšej autenticity zvolili projektanti pôvodné technologické spracovanie konštrukcie mosta, tradičné spôsoby výroby a stavebné prvky, pričom do úvahy vzali aj geometrické nezrovnalosti jeho jednotlivých častí," pripomenula hovorkyňa.       

Celkové náklady na rok 2019 predstavujú 726.895 eur, BSK ich hradí zo svojho rozpočtu. Ukončenie rekonštrukcie je plánované na prvý štvrťrok 2020. Mostík je súčasťou kaštieľa, v ktorom sídli domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov (v správe BSK).     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2017
208. výročie obliehania Bratislavy Napoleonom
Podujatím s názvom „Ubránili sme sa“ si Bratislavský samosprávny kraj pripomenie 208. výročie obliehania Bratislavy Napoleónom v dňoch 19. - 21. mája 2017 v Sade Janka Kráľa a na Tyršovom nábreží v Petržalke.
viac
30.06.2017
Kaštieľ v Modre je bližšie k rekonštrukcii
V priebehu dvoch rokov by sa súčasné Malokarpatské osvetové stredisko v Modre malo zmeniť na moderné Kultúrno-kreatívne centrum.
viac
31.01.2020
Bratislavský kraj zrekonštruoval barokový most v Stupave
Stupavský park už skrášľuje historický skvost, barokový most, ktorý prešiel komplexnou rekonštrukciou. Výslednú podobu už môžu naplno obdivovať nielen obyvatelia Stupavy, ale aj celého kraja. Most spája Hlavnú ulicu s kaštieľom.
viac
07.12.2020
Kaštieľ v Jablonici čaká ďalšia fáza rekonštrukcie
Kaštieľ v Jablonici v okrese Senica čaká ďalšia fáza rekonštrukcie. Spoločnosť Best Deal Slovakia, ktorá kaštieľ postupne rekonštruuje, získala finančné prostriedky z Ministerstva kultúry (MK) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %