Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.03.2022 01:30

Areál MiniZoo vo Fiľakove je opäť atraktívnejší


Snímka zdroj: (Mesto Fiľakovo).


V rámci príprav na novú sezónu prešiel areál MiniZoo v mestskom parku vo Fiľakove počas marca niekoľkými zmenami. Pribudli v ňom umelecké rezbárske sochy, nové hracie prvky i mobiliár.


Dve umelecké drevené súsošia vznikli z kmeňov topoľov, ktoré boli kvôli svojmu zlému stavu v minulosti vypílené. Verejnoprospešné služby mesta (VPS), ktoré sú správcom parku i MiniZoo, preto prišli s nápadom osloviť miestneho amatérskeho rezbára Erika Kalinku, ktorého diela môžeme nájsť aj v niektorých obciach regiónu. „Zúžitkoval som dva vypílené stromy a pomocou motorovej píly som z nich vytvoril sedačku so sovou a súsošie s medveďom, slimákom a hríbmi. Bolo to pre mňa niečo nové, robiť takto pred širšou verejnosťou, ale mal som pekné ohlasy a dúfam, že moja práca prinesie ľuďom radosť a vyčaruje úsmev detským návštevníkom parku,“ povedal Kalinka.

Okrem nových sôch osadili v areáli aj tri nové hracie prvky. „Staré prvky sme odstránili a nahradili ich novými, ktoré spĺňajú aktuálne bezpečnostné kritériá. Deťom budú slúžiť visiaca a prevažovacia hojdačka a balančný mostík,“ doplnil riaditeľ VPS Tibor Tóth s tým, že osadia tiež nový mobiliár v podobe lavičiek a smetných košov.

V marci prebiehali v parku okrem MiniZoo aj prípravné práce na začatie projektu výstavby nového oplotenia parku, ktorého súčasťou bude aj historizujúca brána vedľa kaštieľa slúžiaceho ako gymnázium. Počas marca začalo mesto s odstraňovaním náletových i bežných drevín, ktoré bolo nevyhnutné na začatie terénnych a stavebných prác.

 

Autor: (Klaudia MIKUŠ KOVÁCSOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.01.2019
Drevený miniamfiteáter spája dve časti Mestského parku
Dve časti lučeneckého Mestského parku symbolicky prepája drevený miniamfiteáter, ktorý je jedným z posledných prírastkov v tomto oddychovom areáli. Jeho výstavbu realizovalo mesto Lučenec spolu s občianskym združením (OZ) Woven a OZ Young Folks LC.
viac
28.09.2022
Začala sa výstavba vstupnej brány do mestského parku
Vo Fiľakove v okrese Lučenec sa začína realizácia projektu oplotenia mestského parku.
viac
08.07.2023
Samospráva plánuje zrekonštruovať ihrisko v mestskom parku
Mestské zastupiteľstvo vo Fiľakove na svojom júnovom zasadnutí schválilo zámer zrekonštruovať športové ihrisko v parku, nachádzajúce sa za budovou gymnázia. Na tento účel mesto požiadalo o dotáciu Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI).
viac
16.08.2023
V mestskom parku pribudlo nové oplotenie i replika historickej brány
Vo Fiľakove v okrese Lučenec dokončili projekt výstavby oplotenia a vstupnej brány mestského parku. Zrekonštruovaný verejný priestor samospráva do užívania slávnostne odovzdala v sobotu (12. 8.) počas osláv Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo. Informovala o tom hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %