Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
03.03.2023 12:35

Aj po ochladení dosahoval peľ liesky a jelše vysoké denné koncentrácie


Na snímke samčie kvety liesky obyčajnej. Snímka zdroj: (tasr).


Na celom území Slovenska prebieha peľová sezóna liesky a jelše. Ich peľ v ovzduší dosahoval v uplynulých dňoch alergiologicky významné koncentrácie aj po ochladení v závere minulého týždňa.


Konštatovala to v súvislosti s aktuálnou peľovou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyššiu dennú hladinu peľu liesky a jelše zachytili v Bratislave. V hlavnom meste namerali tiež veľmi vysoké hladiny peľu drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Niektoré monitorovacie stanice zachytili aj prvý peľ brestu, jaseňa a topoľa.

"Sezóna liesky v Bratislave a v teplejších oblastiach Slovenska prešla svojím vrcholom a denné koncentrácie tam budú mať klesajúcu tendenciu. Naopak, v chladnejších oblastiach bude jej peľ v ovzduší naďalej v alergiologicky významných koncentráciách. V Bratislave, Nitre a v teplejších oblastiach predpokladáme ešte aj v nasledujúcom týždni veľmi vysoké hladiny peľu drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité. Stúpnu aj denné hladiny peľu jaseňa a topoľa," konštatovala Lafférsová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2022
Peľ paliny a ambrózie je v ovzduší len v nízkych koncentráciách
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy a dopĺňal ho významný alergén – peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý má vplyvom sucha a horúčav miernejší priebeh a je na ústupe.
viac
12.05.2023
Peľová sezóna brezy sa končí, začína kvitnúť skorocel, štiav a ihličnany
Výkyvy počasia v uplynulom týždni výrazne ovplyvnili peľovú situáciu na Slovensku. V ovzduší na väčšine územia Slovenska ešte dominoval peľ brezy, jaseňa, duba a buka. Pribúda peľ tráv z čeľade lipnicovitých.
viac
14.07.2023
Začala kvitnúť palina, v teplejších oblastiach zachytili i peľ ambrózie
V uplynulom týždni na území Slovenska naďalej dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy. Začala kvitnúť palina a v teplejších oblastiach sa objavil aj prvý peľ inváznej ambrózie.
viac
27.07.2023
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska. Významné denné koncentrácie sú predpokladané najmä na severnom a časti stredného Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %