Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
05.12.2019 01:05

730 dní trnavskej župy


Ilustračný výrez obálky publikácie vydanej TTSK - 730 dní trnavskej župy


Za prvé dva roky sa trnavskej župe podarilo znížiť zadĺženie kraja o 9%, opraviť viac ako 40 km ciest, spustiť radikálnu obmenu zastaranej techniky na údržbu ciest, rozlietať Letisko Piešťany či prijať účinné opatrenia v oblasti sociálnych služieb, kultúry či školstva.


„Máme za sebou dva roky naplnené tvrdou prácou v prospech ľudí v kraji. Kým v prvom roku 2018 sme museli hasiť najvypuklejšie problémy, ako napríklad zadlženosť kraja, zdecimované Letisko Piešťany či kauzu Čistý deň, rok 2019 bol pre nás rozvojový. Podarilo sa nám využiť priaznivý vývoj ekonomiky na zodpovednú konsolidáciu župných financií a zároveň sme si vytvorili priestor na podporu rozvojových projektov,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Trnavská župa za dva roky z rozpočtu opravila 15 úsekov ciest a ďalších 5 modernizácií ciest realizuje z eurofondov, a to celkovej v hodnote viac ako 15 mil. €. Len na opravách ciest zo župného rozpočtu kraj transparentným verejným obstarávaním ušetril tento rok viac ako 2,2 mil. €.

V tomto roku Letisko Piešťany,  a. s., prepravilo 10 436 cestujúcich (pre porovnanie, v r. 2018 za rovnaké obdobie len 768). Počas letnej sezóny bolo uskutočnených spolu 31 charterových letov. Tržby letiska sú k dnešnému dňu dvojnásobné oproti roku 2018.

Župa sa tiež zamerala na dostupnosť a kvalitu sociálnych služieb. Preto každý rok dochádza k zvyšovaniu celkového objemu finančných prostriedkov do sociálnych služieb.

Smerom ku klientom sa župa zamerala na zvýšenie chýbajúcich kapacít služieb pre deti s diagnózou autizmu. V roku 2019 boli navýšené finančné príspevky na prevádzku neverejným poskytovateľom sociálnych služieb ako tlmočnícke služby pre nepočujúcich, služby včasnej intervencie a vybraných druhov služieb krízovej intervencie.

V rámci skvalitňovania poskytovania zdravotnej starostlivosti TTSK pre pacientov a lekárov zaviedol bezplatný systém online objednávania vyšetrení (objednatvysetrenie.sk), vrátane jeho maďarskej jazykovej mutácie. Pacient si tak môže z pohodlia domova vybrať špecialistu a čas, ktorý mu bude na vyšetrenie vyhovovať. Lekári si zas môžu efektívne manageovať pacientov a čas potrebný na ich vyšetrenie.

Autor: Jozef Viskupič, trnavský župan


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2018
Jozef Viskupič diskutoval so študentmi SŠ o hrozbách totalitných režimov
Trnavská župa, v spolupráci s občianskym združením Living Memory, odštartovala projekt s názvom „V totalitnej spoločnosti svoje šance nezlepšíš“. Cieľom je naučiť žiakov stredných škôl rozoznávať fakty od manipulácií, poznávať praktiky totalitných režimov a hodnotu slobody.
viac
10.02.2019
Trnavská župa vypracuje nízkouhlíkovú stratégiu
Trnavská župa získala nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie na vypracovanie a implementáciu nízkouhlíkovej stratégie. Realizáciou projektu TTSK získa ucelený strategický dokument, ktorý definuje aktivity TTSK zamerané na znižovanie emisií CO2 do roku 2030.
viac
05.10.2019
Trnavská župa bude spolupracovať s vysokými školami
Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič podpísal memorandum o spolupráci s 2 univerzitami a 1 fakultou, ktoré pôsobia v trnavskej župe – Trnavskou univerzitou, Univerzitou sv. Cyrila a Metoda a Materiálovotechnologickou fakultou Slovenskej technickej univerzity so sídlom v Trnave.
viac
20.02.2020
Participatívny rozpočet TTSK má uzávierku začiatkom marca
Sedemnásť stretnutí pripravila trnavská krajská samospráva pre záujemcov o vstup do participatívneho rozpočtu 2020. Pre jeho druhý ročník vyčlenila sumu 250 000 eur, uzávierka podania projektov je 6. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %