Utorok 21.05.2024
Dnes má meniny 
Zina
°C
03.08.2021 03:15

ZMOS vypracoval manuál k problematike združovania prostriedkov


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti manuál, v ktorom je spracovaná problematike združovania prostriedkov - združovania investícií.


Obce sa v rámci výkonu samosprávnych kompetencií stretávajú s mnohými problémami. Potrebujú opraviť alebo rekonštruovať cestu, ktorá je spojením, resp. prepojením aj s iným vlastníkom ako je štát alebo štátna inštitúcia, susediaca obec, opraviť alebo zrekonštruovať budovu materskej alebo základnej školy, ktorú navštevujú a zabezpečujú výchovno-vzdelávací proces nie len pre deti obyvateľov obce, ale aj deti obyvateľov z tzv. spádových a susediacich obcí.

Za východisko je možné považovať medziobecnú spoluprácu za spoločným účelom a cieľom, napríklad v oblasti cestovného ruchu, cyklodopravy a pod., všetky uvedené problémy je potrebné riešiť, ale ako, keď finančné prostriedky sú v obci obmedzené?

Problémy finančného charakteru trápia prevažnú väčšinu obcí, ale nevyhnú sa ani samosprávam s výrazne väčšou ekonomickou silou, ktoré nemôžu častokrát pre viacero rozpracovaných investičných aktivít zvládať riešenie problémov obyvateľov iba z vlastného rozpočtu. Spracovaný dokument ponúka príklady dobrej praxe, vzor zmluvy, ale aj klasifikáciu výdavkov a príjmov.

Nechýba ani problematika vysporiadania majetku a návod, ako sa orientovať na udržateľnosť tohto typu spolupráce.

Newsletter je k dispozícii TU 

Všetky newslettre, ktoré boli doposiaľ publikované v rámci Včasnej intervencie ZMOS sú k dispozícii TU 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2020
ZMOS podpísal memorandum s kľúčovými partnermi
Kľúčovými partnermi ZMOS sa na základe memoranda o spolupráci stali Asociácia komunálnych ekonómov SR, Združenie hlavných kontrolórov a tiež Združenie náčelníkov obecných a mestských polícií.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
29.12.2020
NSK plánuje na budúci rok preinvestovať desiatky miliónov eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v roku 2021 investície do viacerých oblastí. Aj napriek tomu, že pre pandémiu ochorenia COVID-19 očakáva výpadok príjmov, na investičné akcie vyčlenil desiatky miliónov eur.
viac
23.07.2021
Medziobecná spolupráca má potenciál aj v rámci civilnej ochrany
Prieskum Združenia miest a obcí Slovenska venovaný civilnej ochrany poukazuje na mimoriadne významný priestor pre medziobecnú spoluprácu v rámci civilnej ochrany. Okrem toho poukazuje na význam komunitnej práce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %