Utorok 21.05.2024
Dnes má meniny 
Zina
°C
17.01.2020 11:20

ZMOS si posvietil na verejne osvetlenie


Ilustračná snímka (tasr)


Združenie miest a obcí Slovenska na prelome rokov skúmalo problematiku verejného osvetlenia v mestách a obciach. V prieskume odpovedalo 518 primátorov a starostov reprezentujúcich všetky veľkostné kategórie obcí.


Podľa primátorov a starostov je verejné osvetlenie, ktorým sú osvetlené verejné priestory samozrejmosťou v  99,6% samospráv. Respondenti zároveň uviedli, že 97,5% verejných priestorov je vybavených funkčným verejným osvetlením.

Na otázku: „Je Vaša obec, prípadne mesto dostatočne osvetlené?“ celkovo 79,6% primátorov a starostov odpovedalo „áno“. Nedostatočné osvetlenie má podľa nich 14,8% samospráv a nevedelo sa vyjadriť 5,6% respondentov.

Spokojnosť s technickým stavom verejného osvetlenia konštatovalo 46,5% respondentov. Podľa 4,1% je potrebná rekonštrukcia, ktorú aj realizujú. Ďalších 8,4% starostov a primátorov v prieskume avizovalo, že plánujú jeho konštrukciu. Celkovo 30,3% uviedlo, že rekonštrukcia verejného osvetlenia je potrebná, ale nemajú dostatočné finančné prostriedky. Iné hodnotenie technického stavu vyjadrilo 8,4% opýtaných, a k otázke sa nevedelo vyjadriť 2,3% primátorov a starostov zaradených do prieskumu.

Finančne náročná služba

V prieskume nás tiež zaujímalo, do akej miery vnímajú štatutárni predstavitelia miest a obcí prevádzku verejného osvetlenia ako službu z pohľadu finančnej náročnosti.

Podľa 25,2% dotazovaných je prevádzka verejného osvetlenia finančne veľmi náročná služba. Za mierne finančne náročnú je považuje 59,6% primátorov a starostov. Pre 10,7% nie je finančne vôbec náročná a 4, 5% opýtaných to nevedelo posúdiť.

Prieskum bol realizovaný v čase od 25. novembra 2019 do 15. januára 2020 na vzorke 518 respondentov.

Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu je aj tzv. druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje k tejto problematike s prihliadnutím na veľkostné kategórie obcí a tiež jednotlivé regióny.

Výsledky prieskumu sú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

 

 

 

Autor: Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2019
ZMOS skúma viaceré aspekty verejného osvetlenia v mestách a obciach
Združenie miest a obcí Slovenska začína s ďalším prieskumom. Aktuálny sa sústredil na postoje primátorov a starostov k verejnému osvetleniu a bezpečnosti priechodov pre chodcov.
viac
12.07.2021
ZMOS skúma dostupnosť sociálnych a zdravotníckych služieb v obciach a mestách
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na kľúčové aspekty sociálnych a zdravotníckych služieb v samosprávach.
viac
22.07.2021
V rámci varovania samosprávy najviac využívajú rozhlas a sirény
Varovné systémy sú prvým jasným signálom mobilizácie v rámci civilnej ochrany. Dokážu predchádzať nárastu škôd na zdraví aj majetku. Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska vyplýva, ktoré systémy varovania obyvateľstva využívajú samosprávy.
viac
25.01.2023
Samosprávy na protest koncom januára vypnú verejné osvetlenie
Samosprávy 30. januára večer vypnú na polhodinu verejné osvetlenie. Vyjadriť tak chcú nespokojnosť s tým, že vláda nerieši ich otázky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %