Utorok 14.05.2024
Dnes má meniny 
Bonifác
°C
26.02.2022 08:50

ZMOS mobilizuje pomoc pre ukrajinských partnerov a ich občanov


Ilustračná snímka


Predsedníctvo Združenia miest a obcí Slovenska dnes schválilo rámec aktivít pre adresnú pomoc samosprávam a obyvateľom v dôsledku konfliktu na Ukrajine. ZMOS zriadi transparentný účet a tiež bude koordinovať materiálnu zbierku na pomoc prihraničiu.


Združenie miest a obcí Slovenska je mimoriadne aktívne v projektových činnostiach vo vzťahu k samosprávam na Ukrajine a dlhodobo intenzívne spolupracuje s Asociáciou miest Ukrajiny (Асоціація міст України). Napokon jeden z aktuálnych spoločných projektov sleduje užšiu spoluprácu samospráv v prihraničí. Preto ZMOS prichádza s adresnou pomocou, ktorá bude reagovať aj na komunikáciu s dotknutými samosprávami na Slovensku, ale aj na Ukrajine.

Predsedníctvo ZMOS v tejto súvislosti dnes rozhodlo o zriadení transparentného účtu, z ktorého vyzbieraná finančná čiastka použitá hlavne na pomoc migrantom v slovensko-ukrajinskom pohraničných samosprávach, ale aj iných územiach Slovenska, a to na zabezpečenie potrebnej materiálno-technickej výbavy prostredníctvom našich členských miest a obcí v území. Predsedníctvo ZMOS zároveň schválilo iniciovanie a koordináciu verejnej materiálnej zbierky. Tá bude technicky a organizačne pripravená a zabezpečovaná Kanceláriou ZMOS, a to tak, aby mohla byť poskytnutá naším samosprávam pre pomoc migrantom, ktorých prísun očakávame hlavne v slovensko-ukrajinskom pohraničí. Parametre jej nastavenia sú už pribežne komunikované so starostami dotknutých obcí a predstaviteľmi príslušných regionálnych združení miest a obcí.

Autor: Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2022
ZMOS zriadil transparentný účet a prichádza s ďalšími aktivitami
Združenie miest a obcí Slovenska v pondelok zriadilo Transparentný účet. Okrem toho spracovalo vzory konkrétnych uznesení zastupiteľstiev k adresnej pomoci a tiež apeluje na vysoké školy a univerzity.
viac
10.03.2022
KSK zriadil transparentný účet pre pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny
Nadácia Košického samosprávneho kraja (KSK) zriadila transparentný účet pre pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny.
viac
29.03.2022
ZMOS posiela prvé peniaze z Transparentného účtu
Združenie miest a obcí Slovenska presne po mesiaci od zriadenia Transparentného účtu poskytlo obciam s hraničnými priechodmi finančnú pomoc. Peniaze pomôžu malým obciam s obrovským náporom utečencov.
viac
16.10.2023
Transparentný účet na pomoc samosprávam postihnutých zemetrasením
Združenie miest a obcí Slovenska zriadilo Transparentný účet na pomoc samosprávam postihnutých tohto týždňovým zemetrasením na východe Slovenska. O zriadení Transparentného účtu rozhodlo Predsedníctvo ZMOS na svojom piatkovom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %