Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
27.01.2022 05:11

Zimné slávnosti Hornonitria opäť ponúknu folklór a remeslá


Ilustračná snímka. Zdroj: (krasneslovensko.eu).


Obdobie fašiangov v pravnianskej doline v okrese Prievidza bude opäť patriť folklóru a tradičným umeleckým remeslám. Už 18. ročník Zimných slávností Hornonitria budú hostiť obce od 5. februára do 12. marca. Informovala o tom Jana Hvojniková z Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi.


Zimné slávnosti otvorí 5. februára vernisáž výstavy Zo šuplotky, ktorá ponúkne tradičné odevy zo zbierok Bibiány Krpelanovej a kraslice majsteriek pravnianskej doliny. Expozíciu si na obecnom úrade v Nitrianskom Pravne budú môcť návštevníci pozrieť do 11. marca.

Programy speváckych skupín spolkov Karpatských Nemcov z pravnianskej doliny pod názvom Súzvuky bude hostiť obec Kľačno 13. februára. V Pravenci sa 19. februára uskutoční program folklórnych kolektív hornej Nitry a ľudová veselica. V Porube sa 27. februára predstavia detské folklórne súbory obcí pravnianskej doliny, hosťom podujatia bude detský folklórny súbor a detská ľudová hudba Malý Vtáčnik z Prievidze.

Jarmok tradičnej ľudovoumeleckej výroby Majstri pravnianskej doliny bude môcť verejnosť navštíviť 5. marca v Tužine, pašiový koncert vokálnej skupiny SKLO z Bratislavy a folklórnej skupiny Lubená z Poluvsia 12. marca v kostole vo Chvojnici.

Tradičná súčasť zimných slávností, Pamätnica Jozefa Strečanského, sa tento rok uskutoční v máji alebo júni v Poluvsí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
22.01.2020
Zimné slávnosti Hornonitria budú opäť patriť folklóru či remeslám
Fašiangové obdobie v Prievidzskom okrese bude patriť folklóru či remeslám. Zimné slávnosti Hornonitria opäť pripomenú významnú osobnosť ľudovej kultúry i dedičstvo karpatských Nemcov, ktorí majú v regióne svoje zastúpenie. Podujatie otvoria 1. februára a potrvá viac ako mesiac.
viac
24.01.2023
Zimné slávnosti Hornonitria ponúknu ľudovú kultúru počas fašiangov i pôstu
Fašiangové i pôstne obdobie v obciach pravnianskej doliny na hornej Nitre bude opäť patriť Zimným slávnostiam Hornonitria.
viac
01.02.2024
Zimné slávnosti Hornonitria
Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, OZ Hornonitrie a obce pravnianskej doliny pripravujú 20. ročník Zimných slávností Hornonitria. Cyklus podujatí venovaný ľudovej kultúre a jej prejavom vo fašiangovom i pôstnom období sa uskutoční od 2. 2. do 17. 3. 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %