Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
20.07.2022 11:40

Žilina pripravuje arboristické ošetrenie 100 stromov


Ilustračná snímka: (tasr).


Žilinská samospráva pripravuje v auguste a septembri odborné arboristické ošetrenie stromov. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka sa pripravuje verejné obstarávanie na ošetrenie 100 stromov, ktoré vybrali z hľadiska prevádzkovej bezpečnosti ako najrizikovejšie.


Doplnil, že dynamické väzby nainštalujú na približne 80 stromov. "Odborné ošetrenie drevín sa uskutoční najmä v centrálnej mestskej zóne, na námestiach, v okolí škôl a parkov. Ako podklad pre hodnotenie stromov má mesto vypracovaný dokument starostlivosti o dreviny," uviedol Miškovčík.

Korunové istenie na stromy v Parku Ľudovíta Štúra inštalovali podľa neho dobrovoľne so súhlasom oddelenia životného prostredia Mestského úradu v Žiline arboristi Ján Supuka, Martin Moravčík a Tomáš Paňák. "Mohutné červené duby, javory aj lipy boli v minulosti nevhodne zrezané a dnes hrozí vylomenie mnohých konárov. Arboristi preto vybrali stromy v najhoršom stave nad obľúbenými detskými ihriskami a zabezpečili financie na ich zaistenie. Mesto uvedenú dobrovoľnícku iniciatívu privítalo a ošetrenie povolilo," priblížil hovorca mesta.

"Zabezpečené boli zatiaľ dva duby, arboristi ale plánujú inštalovať v lete v parku istenie na ďalšie tri javory a jeden vzácny ľaliovník tulipánokvetý pri soche Ľudovíta Štúra. Mimo územia parku sa rozhodli zabezpečiť aj ikonickú borovicu lesnú pred Paľovou búdou oproti Žilinskej univerzite," dodal Miškovčík.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2020
Mnohé stromy v Sade Janka Kráľa sú podľa mesta v zlom stave
Mnohé stromy v Sade Janka Kráľa v Bratislave sú aj pre dlhodobo zanedbávanú údržbu v zlom stave. Tvrdí to bratislavský magistrát s tým, že viaceré stromy trápia hlboko otvorené dutiny na kmeni či kostrových konároch, preschnutie koruny, hubové ochorenia i parazity.
viac
18.11.2020
Z dotácií opravia pamätník holokaustu a ošetria chránené stromy
Na obnovu pamätníka holokaustu a ošetrenie dvoch chránených stromov na brehu Váhu plánuje piešťanská radnica použiť prostriedky, ktoré získala z dotácií.
viac
08.03.2022
Suché stromy odstraňujú z lesoparku robotníci s párom koní
Suché stromy odstraňujú zo žilinského Lesoparku Chrasť lesní robotníci s párom koní. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka sa pre šetrnejší spôsob približovania dreva rozhodla samospráva aj z dôvodu, aby cesty nepoškodzovali ťažké lesné mechanizmy.
viac
15.05.2023
V Žiline zasadili 638 nových stromov, chcú zmierniť dosah klimatickej zmeny
V Žiline zasadili počas vlaňajšej jesene a tohtoročnej jari 638 nových stromov za viac ako 320 000 eur. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Holienčíkovej ich zasadili v lokalitách, kde budú mať najväčší význam v boji s klimatickou zmenou a uhlíkovou stopou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %