Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
07.12.2023 10:55

Vznikla Kompostovacia asociácia Slovensko - KOMPAS


KOMPAS - logo


Novovzniknutá asociácia KOMPAS má za cieľ združovať výrobcov kompostu a spracovateľov biologicky rozložiteľného odpadu a materiálov, zastupovať ich záujmy a vytvoriť im podnetný priestor na zdieľanie skúseností a príkladov dobrej praxe.


Asociácia KOMPOS ako ambasádor kompostu – prostriedku pre zlepšenie zdravia pôdy sa zameria aj na zvyšovanie povedomia o význame kompostu medzi poľnohospodármi a verejnosťou. „Viac ako 50 percent pôdy Slovenska je ohrozenej eróziou, čím prichádzame nielen o pôdu, ale aj o významné množstvá vody, ktoré by mohla pôda zadržať. Kvalitným kompostom máme šancu tento stav zvrátiť. Ten má totiž pozitívny dopad na schopnosť pôdy zadržiavať vodu, sekvestrovať atmosférický uhlík a podporiť biodiverzitu v prírode,” hovorí jedna zo zakladateliek asociácie Lucia Baľak, odborníčka na pôdny mikrobióm. 

Na Slovensku je od júla roku 2021 povinný zber kuchynského odpadu z domácností. Biologicky rozložiteľné materiály a odpady sú cenná surovina a majú byť použité na výrobu kvalitného kompostu v súlade s hierarchiou obnovy produkčných zdrojov a s hierarchiou zhodnotenia odpadov. V roku 2022 sa samosprávy vyzbierali z domácností 37 342 ton kuchynského odpadu, pričom toto číslo predstavuje necelých 10 percent z celkového potenciálu produkcie kuchynského odpadu z domácností.

Kapacity na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu kompostovaním na Slovensku nie sú dostatočné. V dôsledku použitia nesprávnych postupov je výsledkom jeho spracovania nekvalitný kompost, o ktorý medzi poľnohospodármi nie je záujem.

„Ekologická a ekonomická pridaná hodnota kompostovania je nepopierateľná. Musíme sa však na kompostárne začať pozerať ako na zariadenia, ktorých prvoradou úlohou je výroba kvalitných kompostov. Len pomocou nich vieme maximalizovať benefity kompostov pre životné prostredie a zabezpečiť dlhodobý záujem o komposty. K tomu potrebujeme kvalitnú surovinu, dostatočne vybavené kompostárne, ale hlavne obsluhu, ktorá bude rozumieť potrebám kompostovacieho procesu. Verím, že táto asociácia tomu pomôže,“ doplnil Branislav Moňok, predseda asociácie.

Kontakt

Alexandra Kolarik

info@komp-as.sk

mobil: 0908 50 10 15

Autor: Alexandra Kolarik, info@komp-as.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2017
Pieninský národný park oslavuje 50. výročie svojho vzniku
Minister životného prostredia László Sólymos odovzdal ocenia osobnostiam a inštitúciám spolupracujúcim s Pieninským národným parkom za ich dlhoročnú starostlivosť, pomoc a priazeň.
viac
30.11.2020
Na Slovensku vzniklo Národné superpočítačové centrum
Na Slovensku vzniklo v druhej polovici novembra Národné superpočítačové centrum. Zastrešovať bude HPC (High Performance Computing) aktivity vrátane posilňovania týchto kompetencií v úzkej spolupráci s Národným kompetenčným centrom pre HPC.
viac
02.08.2021
Rezort školstva: vznikla expertná skupina pre duševné zdravie
Venujte pozornosť duševnému zdraviu. Táto výzva nebola nikdy taká aktuálna ako práve v dobe pandémie a v období po nej.
viac
01.06.2022
Na Slovensku vznikol Zväz odpadového priemyslu
Na Slovensku v stredu vznikol Zväz odpadového priemyslu (ZOP). Novovzniknutá profesijná organizácia má deväť zakladajúcich členov pôsobiacich v oblasti spracovania odpadov a s tým súvisiaceho poradenstva, školstva a samospráv. Generálnym riaditeľom ZOP sa stal Ján Chovanec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %