Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
08.10.2022 07:50

Vo Vrábloch sa začali hodové slávnosti, potrvajú štyri dni


Snímka zdroj: (tasr)


Koncertom Petra Cmorika sa v piatok začali tradičné hodové slávnosti vo Vrábľoch. Jesenné podujatie, ktoré potrvá do pondelka (10. 10.), sprevádza viacero kultúrnych a spoločenských akcií.


Spoluorganizuje ich mesto, Mládežnícky parlament Vráble a spolky pôsobiace v meste, informovala Dagmar Tóthová Skačanová, predsedníčka Mládežníckeho parlamentu Vráble.       

Termín hodových slávností sa zvyčajne viaže k historickému míľniku obce, väčšinou k samotnému vzniku alebo vysväteniu prvého kostola. Vrábeľské hody sa v dávnejšej minulosti zvykli konať v auguste pri príležitosti katolíckeho sviatku Nanebovzatia Panny Márie. "Traduje sa však, že miestni gazdovia presvedčili farára, aby hody presunul na druhú októbrovú nedeľu, čiže na čas, keď v pivniciach zreje burčiak a kačice sú dostatočne vykŕmené," priblížila históriu hodov Tóthová Skačanová.      

Autori knihy Vráble na prelome tisícročí Jozef Trubíni a Mikuláš Marko spomínajú hodové zábavy, ktoré boli vždy po 7. októbri a trvali od nedele až do utorkového skorého rána. V pondelkové ráno sa tradovala ceremónia prijímania 15 a 16-ročných chlapcov do mládeneckého stavu. Zábavy sa organizovali v miestnych hostincoch a do tanca hrala ľudová hudba Pecekovcov, Piťovcov, Karvaiovcov a Bukaiovcov.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2016
Hodové slávnosti v bratislavskom regióne sú naďalej v plnom prúde
Druhá polovica mesiaca september so sebou prinesie čas hodov a vinobraní na každom kroku. Dobroty budú môcť návštevníci ochutnať tento víkend na Modranskom vinobraní a Dúbravských či Ružinovských hodoch, na ktorých nebude chýbať tradičný Farm Fest.
viac
14.06.2017
Mesto sa vráti do čias Liptovskej stolice
Slávni župani, obyvateľstvo v dobových kostýmoch a dianie v Liptovskej župe spred 340. rokov zaplaví ulice Liptovského Mikuláša počas blížiacich sa Stoličných dní.
viac
20.08.2019
Deň soli sa v prešovskom Solivare uskutoční po druhýkrát
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš spoločne s Múzeom Solivar má snahu postupne prebudiť a oživiť areál Solivaru, ktorý je unikátnym svojho druhu na Slovensku.
viac
14.08.2020
Železničná stanica oslavuje 160 rokov, výročie pripomenú podujatia
Košická železničná stanica oslavuje v piatok 160 rokov od jej oficiálneho spustenia do prevádzky. Pri tejto príležitosti si cestujúci a návštevníci môžu v nej prezrieť historické fotografie stanice, modely vláčikov, a tiež zažiť výnimočnú hudobnú produkciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %