Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
30.08.2022 09:30

V Šerédyho kaštieli obec zriadi muzeálnu expozíciu


Na snímke rekonštrukcia Šerédyho kaštieľa zo 16. storočia v obci Zborov v okrese Bardejov. Snímka zdroj: (tasr).


V Šerédyho kaštieli zo 16. storočia zriadi obec Zborov v okrese Bardejov muzeálnu expozíciu. Bude venovaná makovickému panstvu, ale aj kultúre Rusínov. Podľa starostu obce Jána Šurkalu je kaštieľ pravdepodobne najstaršou svetskou stavbou v intraviláne obce.


"Dali ho postaviť Šéredyovci, ktorí v tom čase vlastnili makovické panstvo. Využívali ho ako letné sídlo. Je to stavba, ktorá sa zdá zvonku, že nie je nejaká veľká, ale má päť podlaží, pivnice a rozsiahle podkrovie," priblížil Šurkala.

Objekt bol v minulosti využívaný ako sídlo lesnej správy. V roku 1969 však vyhorel a odvtedy budova chátrala, keďže nedošlo k jej prestrešeniu. Pred siedmimi rokmi sa z iniciatívy Združenia na záchranu Zborovského hradu, ako aj obce podarilo zhotoviť novú strechu.

Z programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014 - 2020 obec získala financie na projekt Zabudnutá krajina Lemków a Rusnakov. Jeho cieľom je rekonštrukcia kaštieľa, ktorú aktuálne realizujú.

"Chceli by sme tam zriadiť muzeálnu expozíciu venovanú makovickému panstvu, ale najmä lemko-rusínskej kultúre. Tak je koncipovaný projekt. Hodnota stavebných prác je necelých 900 000 eur s tým, že sú tam ešte prostriedky na takzvané mäkké aktivity. Celá naša časť projektu predstavuje 1,1 milióna eur a na spolufinancovaní sa podieľame piatimi percentami," povedal Šurkala s tým, že ide o spoločný projekt obcí Zborov, Kružlov a Uscie Gorlickie.

Stavebné práce, ktoré sa začali koncom minulého roka, by mali byť ukončené v decembri. "Na prízemí bude spoločenská miestnosť a gro budovy budú tvoriť muzeálne expozície. Do budúcna máme ambície, aby to bolo plnohodnotné múzeum. Na jeden lístok si bude môcť návštevník pozrieť naše múzeum, múzeum v Kružlove, ako aj v múzeum v poľskom Usci Gorlickom," dodal Šurkala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2018
Nová expozícia predstaví verejnosti zabudnutý rod Dessewffy
Kaštieľ a Archeopark v Hanušovciach nad Topľou predstaví verejnosti novú expozíciu i monografiu. Obe sú venované zabudnutému rodu Dessewffy.
viac
31.07.2018
V kaštieli otvoria archeologickú expozíciu Svet dávnych vekov
Nová archeologická expozícia Svet dávnych vekov v hanušovskom kaštieli čaká na svojich prvých návštevníkov. Slávnostne ju otvoria v posledný júlový deň (31.7.) o 16.00 h, keď vystúpi aj známy multiinštrumentalista Michal Smetanka s ukážkami hry na replikách pravekých hudobných nástrojov.
viac
21.12.2019
Stropkovský kaštieľ sa môže pýšiť novou sakrálnou expozíciou
Krajské múzeum v Prešove slávnostne otvorí vo svojej pobočke, v Kaštieli Stropkov, prvú stálu expozíciu sakrálneho umenia. Tento duchovný poklad regiónu môžu návštevníci múzea obdivovať vďaka dlhodobým výpožičkám diel, ktoré poskytli jednotlivé cirkvi a súkromní zberatelia.
viac
25.11.2021
Nová expozícia v kaštieli približuje rod Andrássy zážitkovou formou
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove v stredu otvorilo takzvaný zážitkový bod venovaný šľachtickému rodu Andrássyovcov, ktorí boli majiteľmi tamojšieho kaštieľa. Návštevníci si môžu pozrieť aj "holopyramídu", teda historické predmety vo virtuálnej realite.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %