Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
14.11.2022 03:20

V Revúcej a R. Sobote zmapovali desiatky pamiatok z obdobia socializmu


Ilustračná snímka: (tasr).


Takmer tri desiatky umeleckých diel z obdobia socializmu v Rimavskej Sobote a 45 diel z rovnakého obdobia v Revúcej sa doposiaľ podarilo zdokumentovať v rámci projektu veľkého mapovania umenia v Gemeri a Malohonte.


Mapovanie realizujú od októbra odborníci na umenie Gabriela Garlátyová a Mátyás Zagiba, spoločne so študentmi z Fakulty umení Technickej univerzity Košice.

Ako uviedol hovorca projektu Mesto kultúry Revúca 2022 Martin Pižem, v Revúcej sa zdokumentovali aj diela, na ktoré na základe výzvy dala tip verejnosť. "Takých bolo približne 20," podotkol Pižem. Podľa neho všetci, ktorí sa na mapovaní podieľajú, boli nadšení stavom a kvalitou týchto diel, ktoré sa dodnes nachádzajú vo verejnom priestore v Revúcej.

Zmapovať sa podľa neho doposiaľ podarilo najmä rôzne sochy, plastiky, mozaiky i reliéfy. Odborníci spolu so študentmi budú v dokumentovaní pokračovať do konca roku, pri čom ich z väčších miest ešte čaká Hnúšťa, Tisovec a Rožňava.

Tipy na umelecké diela môže i naďalej dávať aj verejnosť. "Po umeleckých dielach môže pátrať na námestiach, uliciach, budovách, ale aj v interiéroch škôl, úradov, obradných sál, jedální, fabrík či v iných verejných priestoroch," vymenoval Pižem.

Výsledkom spoločného snaženia bude tlačená mapa so zabudnutými, respektíve málo známymi umeleckými dielami Gemera a Malohontu z obdobia socializmu, ktoré doposiaľ neboli súhrnne zmapované.

Viac informácií o aktivite môže verejnosť nájsť na webovej stránke projektu Prepni na Revúcu.

Podujatie z verejných zdrojov pre združenie Centrum architektúry podporil Fond na podporu umenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2016
V Hnúšti otvoria nové turistické infocentrum
Poskytovanie informácií návštevníkom mesta o možnostiach turizmu v meste i okolí a predaj suvenírov bude hlavnou úlohou nového turistického infocentra, ktoré v Hnúšti na severe okresu Rimavská Sobota začne fungovať v polovici júna.
viac
17.03.2018
V bývalom internáte chce samospráva vytvoriť 120 bytov
Dokopy 120 bytov by malo vzniknúť v budove bývalého internátu na Školskej ulici v Rimavskej Sobote, ktorá je v súčasnosti nevyužitá a chátra. Na poslednom mestskom zastupiteľstve (MsZ) o tom informoval primátor Jozef Šimko.
viac
15.11.2018
Výstava prezentuje kŕmidlá pre vtáky vyrobené žiakmi
Kŕmidlá, vyrobené žiakmi druhého stupňa základných škôl a zodpovedajúcich ročníkov osemročných gymnázií v rámci deviateho ročníka súťaže Najkrajšie kŕmidlo prezentuje rovnomenná výstava, ktorú vo štvrtok otvorili v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote.
viac
18.05.2021
Mobilné očkovanie rozširuje BBSK tento týždeň do okresu Krupina
Banskobystrický samosprávny kraj bude v priebehu tohto týždňa očkovať seniorov prostredníctvom mobilných očkovacích jednotiek v okresoch Poltár, Rimavská Sobota, Revúca a Krupina. O službu je záujem, určená je pre ľudí vo veku 60 a viac rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %