Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
12.07.2021 11:40

V Petržalke sa dobrovoľníci púšťajú aj do väčších skládok


Ilustračná snímka: (tasr).


V bratislavskej Petržalke sa dobrovoľníci púšťajú po menších smeťozberoch aj do väčších nelegálnych skládok na okraji mestskej časti, kde je potrebné pristaviť veľkokapacitný kontajner.


Upozorňujú tak nielen na aktuálny stav, keď je odpad nelegálne odložený na skládke aj niekoľko rokov, ale zároveň sa snažia ukázať, že pri ochrane životného prostredia by nemali existovať prekážky.

„Pri niektorých miestach, ku ktorým sa vraciame, sa snažíme monitorovať aj to, koľko a akého odpadu pribúda. Po kompletnom vyčistení sa menšie dočistenia robia ľahšie,” konštatuje Jakub Kuruc z iniciatívy Za krajšiu Petržalku.

Najväčšie skládky, ktoré sa tento rok zatiaľ podarilo dobrovoľníkom vyčistiť, boli medzi ulicami Kolmá a Kopčianska, Janíkov dvor, Kaukazská, Starohájska či Röntgenova. Na tieto miesta sa buď vracajú, alebo ešte plánujú vrátiť. V niektorých prípadoch im návrat neumožňuje momentálne bujná vegetácia.

Okrem samotného čistenia lokalít sa chcú sústrediť aj na preventívne opatrenia, ktorými by chceli vzniku nelegálnych skládok predchádzať. Jedným z opatrení sú fotopasce, vytypované sú momentálne dve lokality na ich osadenie. „Pri väčších skládkach sa musíme aj o niečo oprieť. Preto fotopasce či iné zabezpečenie prípadného záznamu vidíme ako jednu z dôležitých možností predchádzaniu vzniku nových skládok,” podotkol Kuruc.

V Petržalke ide primárne o dobrovoľníkov zo skupín Upracme si Petržalku, Zelená hliadka či iniciatívy Za krajšiu Petržalku. Pri odvoze a odstraňovaní odpadu spolupracujú najmä s hlavným mestom, mestskou časťou, spoločnosťou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) a Komunálnym podnikom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2017
Podstatná časť bratislavského komunálneho odpadu končí v spaľovni
V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu.
viac
18.09.2020
Dobrovoľnícke podujatie Naše mesto prináša viac ako 140 aktivít
Čistenie povodia Malého Dunaja, čistenie lesíka, zbieranie odhodených odpadkov či likvidácia nelegálnych skládok.
viac
01.03.2022
OLO začne s odvozom biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začne v utorok (1. 3.) s odvozom biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad, teda odpadu z hnedých nádob.
viac
04.12.2023
Počas jesenného upratovania sa Petržalčania zbavili 109 ton odpadu
Počas tohtoročného jesenného upratovania "odľahčili" obyvatelia bratislavskej Petržalky mestskú časť o takmer 109 ton nepotrebného odpadu. Z toho 4,2 tony tvoril elektroodpad, teda malé domáce spotrebiče, dve tony sklo a 1,1 tony kovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %