Utorok 21.05.2024
Dnes má meniny 
Zina
°C
20.02.2023 03:20

V meste začali fungovať prvé bibliomaty


Snímka zdroj: (tasr).


Novinku v systéme požičiavania kníh na Slovensku predstavili v piatok v Banskej Bystrici. Ide o bibliomat, prostredníctvom ktorého si čitatelia môžu vyzdvihnúť či odovzdať knihu nepretržite, počas siedmich dní v týždni.


Službu plne riadi automat s nainštalovaným softvérom, ktorý vyvinuli výhradne na tieto účely.

Jeden z bibiliomatov je umiestnený v priestoroch obchodného centra Na Troskách pri východe na strešné parkovisko a druhý na starom banskobystrickom sídlisku, na Ulici 29. augusta. Výpožičky kníh zastrešuje Verejná knižnica Mikuláša Kováča, ktorá má v ponuke viac ako 120 000 titulov.

"Nápad vznikol počas pandémie, keď sme hľadali spôsob, ako zabezpečiť styk s čitateľom," uviedla riaditeľka knižnice Iveta Babjaková. "V našom bibliomate si čitateľ môže online z domova objednať prostredníctvom registračného konta knihu, o ktorú má záujem," priblížila. Po spracovaní jeho objednávky a doručení knihy do bibliomatu dostane e-mail a SMS, že si ju môže prísť vybrať. Knihu môže potom do bibliomatu vrátiť, a to do označeného boxu na vrátenie kníh. Takisto tam môže vrátiť aj knihy požičané priamo v knižnici M. Kováča.

Novinku podporil zriaďovateľ knižnice Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sumou 40 000 eur. "Chceme ísť v súlade s trendmi, ako sú približovanie služieb ľuďom či odstraňovanie bariér," povedal predseda BBSK Ondrej Lunter. Služba je podľa neho veľmi blízka už zabehnutým službám, ako sú napríklad objednávky tovarov do balíkomatov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2022
Thurzov dom vystaví vyše 70 nástrojov, ktorými sa mučilo v Európe
Viac ako 70 exponátov mučiacich nástrojov, z ktorých takmer 30 je zo zbierok Stredoslovenského múzea (SSM), vystaví od 1. októbra Thurzov dom v Banskej Bystrici.
viac
17.02.2023
Do priestorov Moderného centra mládeže BBSK investoval 187 000 eur
Centrum voľného času (CVČ) Junior v Banskej Bystrici, ktoré vyše 70 rokov podporuje osobnostný rozvoj a voľnočasové aktivity mladých v kraji, otvorilo vo štvrtok nové priestory.
viac
08.08.2023
Dom kultúry je po júnovej dražbe už oficiálne v rukách mesta a kraja
Chátrajúci Dom kultúry v Banskej Bystrici je už oficiálne v rukách Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a mesta. Predseda BBSK Ondrej Lunter a primátor Ján Nosko v pondelok symbolicky prevzali kľúče od kultúrno-spoločenského stánku, ktorému chcú po rokoch vdýchnuť nový život.
viac
07.03.2024
V Sásovej otvorili obnovenú knižnicu, BBSK spúšťa výpožičky audiokníh
Na banskobystrickom sídlisku Sásová v stredu po deviatich mesiacoch slávnostne otvorili zrekonštruovanú pobočku Verejnej knižnice Mikuláša Kováča (VK MK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %