Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
12.07.2022 10:35

V júni napočítali 184 kamzíkov, z toho 36 tohtoročných mláďat


Ilustračná snímka: (tasr).


Na území Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) napočítali 184 jedincov kamzíka vrchovského tatranského, z toho bolo pozorovaných 36 tohtoročných mláďat. Prírastok populácie je na základe sčítania 19,6 percenta.


Informovala o tom v stredu webová stránka NAPANT s tým, že celoplošné zisťovanie početnosti kamzíka sa uskutočnilo 21. júna a celkovo sa na ňom zúčastnilo 27 pozorovateľov z radov zamestnancov Správy NAPANT, dobrovoľných členov stráže prírody, Štátnej ochrany prírody SR a Horskej záchrannej služby.

"Územie s výskytom kamzíka bolo rozdelené na 19 sčítacích úsekov. Okrem hlavného areálu výskytu kamzíka v NAPANT, teda od Králičky až po Ďurkovú, boli sčítacie úseky zriadené i v okrajových oblastiach výskytu, a to Kráľova hoľa, Salatín, Krakova hoľa – Poludnica. Vzhľadom na potrebu získania čo najpresnejších výsledkov sčítacie úseky pokrývali aj závery priľahlých dolín, ako Ludárovú dolinu, Lukový a Derešský kotol. Použila sa metóda vizuálneho pozorovania, respektíve sčítania všetkých pozorovaných jedincov v rámci úsekov," priblížil Martin Paličko zo Správy NAPANT.

Počas posledného celoplošného sčítania kamzíkov, ktoré Správa NAPANT organizovala naposledy v roku 2018, zistili početnosť 145 až 149 jedincov, z toho 37 až 39 mláďat. Podľa Palička aj na základe výsledkov predchádzajúcich sčítaní možno konštatovať, že početnosť kamzíka v Nízkych Tatrách má rastúci trend.

"Medzi zaujímavé a cenné pozorovania patrí útok orla skalného na čriedu kamzíkov v Derešskom kotli, počas ktorého došlo aj k fyzickému kontaktu medzi orlom a kamzíkom," dodal Paličko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2020
Počet kamzíkov v Tatrách oproti vlaňajšku stúpol, narátali 972 jedincov
Výsledky jarnej kamzičej inventúry sú už známe. Na slovenskej a poľskej strane Tatier zapísali do sčítacích hárkov dokopy 972 kamzíkov. Oproti minulému roku je to nárast o 22 jedincov. Informovala o tom hovorkyňa Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Martina Petránová.
viac
09.08.2022
Najnavštevovanejším miestom počas sčítania turistov bol Hrebienok
Za jediný deň prešlo vysokohorským prostredím Tatranského národného parku (TANAP-u) celkovo 23 287 turistov a cyklistov. Vyplýva to z minulotýždňového sčítania návštevníkov.
viac
08.11.2022
Kamzíky v Tatrách sčítavali po prvý raz pomocou aplikácie
V slovenských a poľských Tatrách bude zimovať minimálne 1222 kusov kamzičej zveri. Na sčítavanie koncom októbra využila Správa Tatranského národného parku (TANAP) po prvý raz špeciálnu aplikáciu. Informovala o tom Jana Tomalová zo Správy TANAP so sídlom v Tatranskej Lomnici.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %