Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
18.03.2022 10:35

Trenčiansky kraj chce prilákať žiakov na nedostatkové odbory


Snímka zdroj: (TSK).


Motivačný program, ktorý župa pripravuje, má prilákať potenciálnych študentov na tie učebné a študijné odbory vzdelávania, ktoré nie sú dostatočne obsadené.


Ide o odbory H, K a M, spolu 33 tradičných remeselných, najmä výrobných odborov vzdelávania žiadaných zamestnávateľmi v kraji. Pre školský rok 2022/2023 sa to týka 18 odborov vzdelávania na 13 stredných odborných školách.

K nim patrí napríklad odbor nástrojár, mechanik opravár, strechár, agromechatronik, murár, ale aj stolár, inštalatér či technik spracovania plastov. Od septembra 2022 by tak prváci študujúci v týchto odboroch mohli získať 50 eur mesačne ako motivačné štipendium. Finančná motivácia by bola vo vybraných odboroch udeľovaná študentom od prvého do štvrtého ročníka, s tým, že vo štvrtom ročníku by žiaci získali 20 eur mesačne. Podmienkami získania štipendia bude prospech, správanie a počet neospravedlnených dní. Poskytovať sa bude len pre denné formy štúdia s vyplatením dvakrát za školský rok na základe polročného a koncoročného hodnotenia žiakov. Na tento účel župa plánuje vyčleniť približne 90 tisíc eur.      

Zoznam odborov pre poskytovanie motivačného štipendia bol schválený poslednou Krajskou radou pre odborné vzdelávanie a prípravu pri TSK. Popis 18 odborov, ktorých by sa krajské štipendium malo týkať od septembra 2022, nájdete v infografike na webovej stránke kraja. Súpis nedostatkových odborov pre konkrétny školský rok župa každým rokom zverejní na svojom webe najneskôr do 30. septembra príslušného kalendárneho roka.

 

Autor: (Barbora JÁNOŠKOVÁ, Kancelária predsedu TSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2016
Trenčiansky samosprávny kraj odštartoval spoluprácu s mladými podnikateľmi
Uľahčiť mladým podnikateľom vstup do sveta biznisu bolo hlavným cieľom podpisu memoranda o spolupráci medzi Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) a Združením mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS). Memorandum minulý týždeň podpísali predseda TSK Jaroslav Baška a predseda ZMPS Ján Solík.
viac
26.01.2019
Krajská rada pre odborné vzdelávanie a prípravu zasadla v novom roku po prvýkrát
Krajská rada pre odborné vzdelávanie a prípravu (KROVP) pri Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zasadla v priestoroch župného úradu v pondelok 21. januára 2019.
viac
11.11.2021
Duálnemu vzdelávaniu dominujú v Trenčianskom kriji technické odbory
Do systému duálneho vzdelávania je na stredných školách v územnej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja zapojených 1355 žiakov, v rebríčku obľúbenosti dominujú skôr odbory technického zamerania.
viac
09.12.2021
TTSK chce motivovať deviatakov na štúdium nedostatočne obsadených odborov
Informáciou o aktualizácii Regionálnej stratégie v stredných školách v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a doplnením zoznamu nedostatočne obsadených učebných odborov sa na stredajšej (8. 12.) schôdzi zaoberali poslanci TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %