Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
02.08.2023 01:30

Projekt inteligentného riadenia križovatiek pokračuje


Snímka zdroj: (Mesto Trnava).


Realizácia projektu Smart križovatiek - inteligentného riadenia pomocou moderných technológií v Trnave pokračuje. V priebehu augusta sa do systému zaradia ďalšie dve, spolu má byť zapojených 11 svetelných križovatiek na území mesta. Informovala o tom hovorkyňa radnice Veronika Majtánová.


Práce sa dotknú najskôr od utorka (1. 8.) križovatky ulíc Hospodárska - Študentská - Radlinského a následne od 10. augusta križovatky Rybníková - Hlboká - Bučianska. V tomto období zmodernizujú aj svetelnú signalizáciu na priechode pre chodcov v priesečníku Jerichovej a Rybníkovej ulice. Obmedzenie dopravy v prípade oboch križovatiek bude iba čiastočné. Mesto teraz dokončilo inštaláciu zariadení na križovatke ulíc Hospodárska - Dohnányho - Kollárova a predtým osadilo nové zariadenia na priesečníku Hlbokej a Starohájskej ulice, Dohnányho so Stromovou ulicou a na križovatke Nitrianska - Priemyselná.

Hlavným cieľom projektu je zlepšenie plynulosti cestnej premávky, čím sa skvalitní prejazdnosť a zvýši sa bezpečnosť dopravy. Sieť navzájom prepojených inteligentných križovatiek umožní sledovať úrovne dopravy v meste, dopravných kolón, počítanie času dojazdu či sčítanie a klasifikáciu dopravného prúdu. Nadväznosť jednotlivých križovatiek zabezpečí tzv. zelenú vlnu, ktorá pomôže zlepšiť plynulosť premávky. Na chodcov či cyklistov čaká novinka v podobe bezdotykových senzorov.

Projekt má hodnotu 3,8 milióna eur, z toho 3,15 milióna eur bude financovaných z vlastných zdrojov trnavskej samosprávy. Radnica pôvodne získala nenávratný finančný príspevok z európskych zdrojov vo výške 935 565 eur, no mesto muselo zaplatiť pokutu 5000 eur, vyrubenú Úradom pre verejné obstarávanie za pochybenia vo verejnom obstarávaní, následne ministerstvo dopravy vyčíslilo po kontrole dodatočnú korekciu vo výške 25 percent z eurofondového príspevku, čo predstavovalo 234 000 eur. Celková hodnota grantových zdrojov je tak vyše 700 000 eur. Projekt bude ukončený do konca programového obdobia, do 31. decembra 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Vysokoškoláci si môžu na prepravu po meste požičiavať zelené bicykle
Osemdesiat zelených bicyklov majú k dispozícii študenti vysokých škôl v Trnave na prepravu po meste i medzi jednotlivými fakultami.
viac
20.01.2017
Participatívny rozpočet Trnavy ide do druhého kola
Mesto Trnava nadväzuje na úspešný pilotný ročník participatívneho rozpočtu v roku 2016, keď sa podarilo zrealizovať štrnásť z pätnástich projektov navrhnutých obyvateľmi Trnavy. Kým v minulom roku bolo na tento účel vyčlenených 39 500 eur, Participatívny rozpočet 2017 počíta so sumou 50 000 eur.
viac
26.06.2021
Mesto Bardejov zrealizuje projekt v oblasti Smart City za viac ako 500-tis. eur
Zavedenie internetovej platformy pre dopravu a monitoring životného prostredia prostredníctvom senzorov má za cieľ projekt v oblasti Smart City, ktorý zrealizuje mesto Bardejov.
viac
02.05.2023
Trnava plánuje do konca roka realizáciu projektu Smart križovatiek
Mesto Trnava plánuje zaviesť do konca roka na všetkých križovatkách systém inteligentného riadenia križovatiek pomocou moderných technológií cez projekt Smart križovatiek. Uviedol to primátor mesta Peter Bročka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %