Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
20.05.2021 10:35

Predsedníčka ŽSK rokovala so štátnym tajomníkom MIRRI o regionálnom rozvoji


Snímka z pracovného rokovania. Zdroj: (ŽSK).


O stratégii využitia finančných prostriedkov v stredu na pôde Žilinského samosprávneho kraja diskutovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová na pracovnom rokovaní so štátnym tajomníkom Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky Dušanom Veličom.


Cieľom stretnutia bolo upriamiť pozornosť ministerstva na špecifické regionálne problémy a potreby. Predsedníčka kraja zdôraznila význam zapojenia župy do procesov prípravy nového obdobia pre čerpanie fondov EÚ: „Žilinský samosprávny kraj sa chce stať aktívnym partnerom pri príprave operačného programu Slovensko. Vnímame, že sme síce prizývaní k pripomienkovému konaniu, avšak pri tvorení základnej koncepcie či filozofie na národnej úrovni, žiaľ, kraje často chýbajú. Tu jednoznačne voláme po aktívnom zapojení.“ Župa chce tak predísť tomu, aby sa v novom operačnom programe Slovensko nezabudlo na regionálne priority, napr. v oblasti budovania integrovaného dopravného systému mimo väčších mestských území, cyklotrás, opäť mimo mestského územia a rozvoj regionálnych nemocníc.

Zástupcovia MIRRI potvrdili, že sú otvorení konštruktívnej spolupráci a vzájomnej komunikácii. Pre tento účel určili kontaktný bod pre Žilinský kraj, ktorý bude neustále k dispozícii pre vypočutie hlasu z regiónu. Ministerstvo chce spolupracovať i pri príprave integrovaných územných stratégií. „Slovensko potrebuje koordinované a cielené investície v regiónoch. V každom regióne by sme radi videli regionálny rozvojový trojuholník, ktorý by prepojil biznis sféru a univerzitný výskum so štátnou a verejnou správou. Len to je cesta k napredovaniu,“ povedal štátny tajomník MIRRI Velič.

Počas stretnutia otvorila predsedníčka tému strategických zámerov kraja pre nové obdobie, ktoré sa dotýkajú oblastí kvality životného prostredia a inovačného rozvoja územia. Župa vníma ako kľúčové vytvorenie regionálneho inovačného centra, ktoré sa pripravuje v spolupráci Žilinského samosprávneho kraja, mesta Žilina a Žilinskej univerzity a zástupcov podnikateľského sektora. Do veľkej miery s tým súvisí aj rozvoj vedecko – výskumného potenciálu Žilinskej univerzity a Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine. Aj prostredníctvom investícií do budovania inovačných kapacít s vyššou pridanou hodnotou a prepájania stredného a vysokého školstva so zamestnávateľmi chce kraj udržať mladých ľudí v regióne.

Okrem inovácií sa župa vo svojich strategických dokumentoch zameriava aj na ochranu životného prostredia. V súčasnosti je približne 59 % územia kraja chránených, paradoxom však je, že župa napriek tomu zápasí napríklad s dlhodobo zhoršeným stavom ovzdušia. Kvalitné a atraktívne prostredie je pritom jedným z faktorov pre návrat a stabilizáciu mladých ľudí zo zahraničia. V zadefinovaní priorít rozvoja preto zelené témy zohrávajú významnú úlohu. „Epidémia prinútila mnohých šikovných mladých ľudí na návrat do svojho kraja. Chceme im poskytnúť také podmienky, aby tu ostali pracovať a žiť,“ doplnila na záver predsedníčka kraja Erika Jurinová.

Počas pracovného výjazdu v Žilinskom kraji sa štátny tajomník stretol aj so zástupcami obce Korňa na Kysuciach, Žilinskej univerzity i mesta Žilina.

Autor: (Lucia LAŠOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2021
Samosprávy sú pre MIRRI kľúčovým partnerom
Vicepremiérka Veronika Remišová včera rokovala so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska o spôsoboch, ako čo najefektívnejšie nasmerovať eurofondy do regiónov.
viac
16.03.2021
Výzva na podporu regiónov pre mimovládne organizácie
Rezort investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie pomôže rozvoju regiónov dotáciou 1,1 milióna eur pre projekty mimovládnych organizácií. Vyhlasuje novú výzvu na predkladanie žiadostí o štátnu dotáciu na podporu rozvoja regiónov.
viac
17.06.2021
Zasadala Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj BSK
V stredu 16. júna zasadla v priestoroch Úradu BSK už po štvrtýkrát Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj.
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %