Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
06.02.2023 08:25

Pomník vďaky a priateľstva na Námestí SNP obnovili vďaka dotácii PSK


Pomník vďaky a priateľstva v Bardejove.


Pomník vďaky a priateľstva na Námestí SNP v Bardejove obnovili, rozšírila sa dláždená plocha pietneho miesta a pribudli tam rampy pre imobilných.


Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová s tým, že v rámci druhej etapy projektu, zameraného na modernizáciu pamiatky, sa zrealizovali taktiež ďalšie práce. Umožnila to dotácia kraja vo výške 50 000 eur z programu Výzva pre región.

Časť národnej kultúrnej pamiatky, ktorá pripomína oslobodenie mesta aj samotné SNP, zrekonštruovali v roku 2021 v rámci prvej etapy. "Tentoraz projekt počítal s rozsiahlejšou úpravou objektu, zväčšila sa jeho dláždená plocha a terénne schody a vymenila sa existujúca kamenná dlažba po bočných stranách pietneho miesta. Okrem spomínaných rámp sa existujúci múr obložil korténovým plechom s menami padlých a účastníkov odboja v 2. svetovej vojne. Múr je zároveň podsvietený," priblížila Jeleňová. Po úprave a oprave je pamätník v Bardejove, ktorý tvorí plastika dievčaťa s lipovou ratolesťou od akademického sochára Františka Gibalu, podľa nej dôstojným pietnym miestom so spomienkou na padlých, plne integrovaným do okolitého parku.

Ide o ďalší z projektov zameraných na obnovu kultúrnych pamiatok UNESCO a národných kultúrnych pamiatok, ktoré Prešovský kraj podporil prostredníctvom svojho dotačného programu. "Len minulý rok dal PSK v oblasti kultúry zelenú 23 projektovým zámerom miest, obcí či organizácií a na ich realizáciu poskytol financie spolu vo výške 940 000 eur," uzavrela hovorkyňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.02.2019
Meštiansky dom č. 55 v Kežmarku obnovia vďaka dotácii
Meštiansky dom na Hlavnom námestí v Kežmarku obnovia vďaka dotácii z Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Na pondelkovom rokovaní o tom rozhodli poslanci, ktorí Múzeu v Kežmarku schválili príspevok vo výške 204.000 eur.
viac
21.05.2020
Záchrana hradu Gýmeš bude aj vďaka dotácii pokračovať
Záchrana hradu Gýmeš nad obcou Jelenec v okrese Nitra bude pokračovať aj v tomto roku. Ako uviedli zástupcovia združenia Castrum Ghymes, ktoré sa od roku 2007 podieľa na záchrane hradu, práce budú pokračovať na bastióne, delovej bašte, aj na hradbovom múre v južnom predhradí.
viac
02.02.2021
Pamätník SNP v Kľačanoch čaká čiastočná rekonštrukcia
Pamätník Slovenského národného povstania (SNP) v obci Trnavá Hora v časti Kľačany čaká čiastočná rekonštrukcia. Pamätník vznikol v roku 1967 a podľa starostu Pavla Kravca mal pôvodne slúžiť ako okresný pamätník pre oslavy SNP.
viac
27.11.2023
Pomník Františky Andrássyovej chce mesto obnoviť vďaka verejnej zbierke
Pomník Františky Andrássyovej zo začiatku 20. storočia, ktorý je jedným zo symbolov Rožňavy, sa môže dočkať obnovy. Samospráva na rekonštrukciu pomníka filantropky a manželky dedičného grófa krásnohorského panstva Dionýza Andrássyho vyhlási dobrovoľnú verejnú zbierku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %